Fakultet mora isplatiti 75.000 kuna odštete Dariju Krešiću zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije

01. 11. 2015

81ea0899540fa6eea8cc2186d66585acIzvor: Crol.hr
Foto: vecernji.hr

Šest godina otkad je slučaj o diskriminaciji zbog seksualne orijentacije dr.sc. Darija Krešića dospio u javnost i dvije godine nakon pravomoćne sudske presude, stigla je i vijest o finansijskoj odšteti koju mora isplatiti varaždinski Fakultet organizacije i informatike.

Općinski sud u Varaždinu presudio je u korist dr. sc. Darija Krešića kojem Fakultet organizacije i informatike (FOI) mora isplatiti odštetu u iznosu od 75.000 kuna zbog pretrpljene diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, piše Jutarnji list.

Podsjećamo, slučaj je izašao u medije nakon što se Krešić 2009. obratio udrugama Kontra i Iskorak zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog. Potom je pred Općinskim sudom u Varaždinu podnio antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, koja je za Krešića imala pozitivan ishod. To je bila i prva pozitivna presuda u Hrvatskoj u slučaju diskriminacije na temelju seksualne orijentacije povodom prijave građanina.

Utvrđeno je da je poslodavac, Fakultet organizacije i informatike, počinio diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije na način da je stvoreno neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za Krešića koji je i sprečavan u napredovanju na radnom mjestu. Sud je također Fakultetu zabranio poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Daria Krešića.

No, iako je u augustut2013. i Županijski sud u Varaždinu potvrdio presudu u korist Krešića, diskriminacija od strane kolega i kolegica se nastavila i on je podnio izvanredni otkaz, a kako su javili iz udruga Kontra i Iskorak, uskoro je i napustio Hrvatsku.

“Nažalost, čak ni nakon dobivene presude, diskriminacija i šikaniranje na Fakultetu za g. Krešića nisu prestali i još jedan mladi znanstvenik je napustio Hrvatsku i otišao u zemlju s višim standardom poštovanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na temelju njihove spolne orijentacije”, istaknuli su tada iz udruga Kontra i Iskorak.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!