Brazil dao zeleno svjetlo istospolnom braku

24. 05. 2013

same-sex-marriage_2560538bBrazilska sudska odluka otvorila put za priznavanje istopolnog braka. Brazil je postao treća i najveća latinoamerička država koja je faktički dala zeleno svetlo istopolnom braku

Nacionalni savet za pravosuđe, na panelu posvećenom brazilskom pravnom sistemu, kojim je predsedavao vrhovni sudija, preneo je stav vladinoj kancelariji da je brazilsko pravosuđe usvojilo priznavanje istopolnog braka.

“Ovo faktički znači da je Brazil odobrio istopolni brak”, rekao je Rakel Pereira de Kastro Araho, šef Komiteta za ljudska prava brazilske advokatske komore.

Šef Vrhovnog suda Joakim Barbosa objasnio je da nema razloga čekati da Kongres zvanično usvoji Zakon o istopolnom braku, i da se istopolni parovi mogu slobodno venčavati.

Barbosa je istakao da je Vrhovni sud Brazila još 2011. godine prepoznao stabilne gej i lezbejske zajednice i doneo odluku da im Ustav garantuje ista prava kao i heteroseksualnim parovima.

Odluka Vrhovnog suda Brazila dolazi samo nešto više od dva meseca pre nego što će papa Frensis prisustvovati Svetskom danu mladih u Brazilu, zemlji sa najviše rimokatolika u svetu – 123 miliona od 194 miliona stanovnika ukupno.

Da podsetimo pre nedavnog odobravanja istopolnog braka Urugvaja i Argentine (2010) istopolni brak je dozvoljen u Meksiko Sitiju (ali ne i u ostatku Meksika) od 2009. godine.

Izvor: UK The Telegraph

Prevod: Labris

Tekst preuzet sa Ljubavjezakon.rs

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!