Dodijeljene nagrade konkursa na temu “Coming Out”

19. 11. 2014

slika (Medium)Piše: Jadranka Ćuzulan

U prostorijama Sarajevskog otvorenog centra je jučer, 18. novembra, održana dodjela nagrada za najbolje radove na konkursu za fotografiju ili kratku priču na temu Coming out.

Konkurs je organizovao Sarajevski otvoreni centar u suradnji sa Heinrich Böll Fondacijom povodom Međunarodnog Coming out dana. Na konkurs su pristigle 24 prijave, od čega je bilo devet kratkih priča i 15 fotografija. Žiri koji su činili diplomanti žurnalistike i književnosti, izabrao je najbolje radove za koje su dodijeljene novčane nagrade: prva nagrada – 150 KM, druga nagrada – 100 KM i treća nagrada – 50 KM.

Prvonagrađena osoba pod pseudonimom Čovjek iza kiše, izjavio je za naš portal da je njegova motivacija za učešće bila “da učini svoj lični doprinos općoj demokratizaciji društva i smanjenju homofobije na globalnom nivou”. Nagrađena priča prikazuje coming out “time da nije poenta samo u tome da kažemo nekome za drugačiju seksualnu orijentaciju, nego je to jedan proces, koji se završava nekim potpunim coming outom kao drugačije osobe, i da zapravo taj dan treba obilježavati, u neku ruku, kao kada vas neko proglasi kao drugačiju osobu”.

Drugonagrađena autorica pod pseudonimom auntieEm, kada govori o motivaciji za učešće govori da je to “prvenstveno neko lično iskustvo”.“Činjenica je da nikada nisam bila dio organizacija kao što je Sarajevski otvoreni centar, odnosno nisam se bavila aktivizmom u tom smislu. S druge strane, bavim se fotografijom, tako da sam htjela da povežem te dvije stvari, da napravim ulaz u cijeli taj svijet”, kaže ona. Na pitanje na koji način je prikazan coming out na njenoj nagrađenoj fotografiji, kaže: “Ljudi koji žele da urade coming out su obilježeni, u suštini ih obilježavamo dok su najfragilniji, dok su goli, nezaštićeni, skriveni. Te dvije stvari čine coming out – ta činjenica da su osobe gole, i da imaju neku etiketu koju im daje njihova zajednica. To je prvenstveno bilo takvo za mene, jer i pored svih poteškoća coming outa najveći problem za mene je bio da sam baš u tom periodu bila jako fragilna, dok sam shvatila ko sam ja zapravo, sa tim svojim identitetom.”

Trećenagrađeni Alex, koji je na konkurs poslao fotografiju, kao motivaciju za učešće navodi: “Često se rodni identitet izostavlja iz LGBT priče, pogotovo T koje stoji u LGBT. Imao sam neku obavezu da to uradim, da napravim tu fotografiju, jer potpuno je drugačije napraviti coming out kada si gej, ili lezbejka, ili biseksualna osoba, nego kada si trans osoba. Coming out kod trans osoba je više primoran.” O samoj fotografiji kaže: “To je ono što ja živim svaki dan, ti dokumenti koji su na žensko ime, i koji me u svakoj situaciji u kojoj treba da se identifikujem, da ih pokažem, tjeraju da napravim coming out. I to dovodi do raznih neugodnih situacija, za mene i za druge.”

U dogovoru sa autorima_cama, Lgbt.ba će u narednom periodu objaviti nagrađene radove i intervjue s autorima_icama.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!