VIDEO: Morana, aktivist/ica Trans Aida Hrvatska: Ljudima nije jasno koliko je život trans* osoba težak

20. 11. 2014

Screen Shot 2014-11-20 at 11.27.32 AMTrans Aid Hrvatska je organizacija registrirana 2012. godine “za, i od strane, trans osoba u Hrvatskoj”. Zalaže se za prava i potrebe trans zajednice, koje se, kako navode, #značajno razlikuju od potreba gej, biseksualnih osoba i lezbejki”, kako navodi Morana, aktivista/ica organizacije.

Jedna od specifičnih oblasti jeste i zakonodavstvo, odnosno pitanje rodnog lista u koji se po rođenju upisuje spol. To je značajno kompliciralo svakodnevni život trans osoba, ali nedavno je zakon po ovom pitanju u Hrvatskoj izmijenjen.

Međutim, pravilnik o ovom zakonu još uvijek nije donesen, tako da ni sam zakon nije još uvijek na snazi. Medicinska skrb i zdravstvena podrška su također važna pitanja za trans* zajednicu. Kako Morana navodi, u Hrvatskoj ima individualnih stručnjaka, sa boljim ili malo slabijim stepenom poznavanja trans* problematike, ali nema tima. Potrebna je dodatna edukacija u tom smislu, kako bi se trans* osobama obezbijedila kvalitetna medicinska podrška (ukoliko je potrebna) u smislu hirurgije, endokrinologije, psihoterapijske podrške, itd.


Nasilje zasnovano na rodnom identitetu prepoznato je kao zločin iz mržnje u Hrvatskoj, ali prijava nema. “Strah je osnovni problem, posebno među trans* ženama”, naglašava Morana. On takođe ukazuje da postoji globalni projekat praćenja nasilja nad trans* osobama 8Trans Murder koji pokazuje da je stopa nasilja izraženija prema trans* ženama, posebno u Latinskoj Americi i Turskoj, te kada je riječ o balkanskoj regiji. U tom smislu, jako su važni vidljivost i postojanje trans* zajednice, zbog neophodne podrške osobama koje se nalaze u situaciji nasilja.

Trans* aktivizam u regiji bivše Jugoslavije je definitivno u porastu. Pored Trans Aida U Hrvatskoj, u Srbiji već nekoliko godina u okviru orgaizacije Gayten deluje TransSerbia, grupa samopodrške, u Crnoj Gori je pri organizaciji Queer Montenegro osnovana također trans* grupa samopodrške, a u BiH odnedavno djeluje inicijativa Trans* BiH.

Lgbt.ba i Diskriminacija.ba

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!