Druga Parada ponosa u Tirani održat će se u junu

01. 02. 2015

pride2015bPINK Embassy / LGBT Pro, Kuća ljudskih prava u Albaniji i Open Mind Spectrum, grupe koje organiziraju Paradu ponosa u Tirani, složile su se 26. januara da će naredna Parada ponosa u ovom gradu biti održana 11. juna.

Također je odlučeno da će 17. maja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, organizirati različite događaje s ciljem podizanja svijesti građanstva, među njima “Sajam različitosti”, otvorena predavanja, izložbe, seminare…

Tirana Pride 2015 će biti dan solidarnosti sa lezbijkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim i interseksualnim osobama koje se, zbog diskriminacije, suočavaju s brojnim poteškoćama u svojim životima. Dok je u posljednjih nekoliko godina Albanija napravila velike zakonske i društvene korake prema prihvatanju seksualne i rodne različitosti, niska vidljivost LGBT osoba ostaje prepreka ka njihovom prihvaćanju u albanskom društvu, ocjenjuju ove grupe.

“Smatramo da povećana vidljivost LGBT ciljeva donosi snažniju demokratiju, poštovanje za dostojanstvo i ljudska prava, kao i društvenu emancipaciju. Vjerujemo da su sloboda izražavanja i okupljanja legitimno pravo svakog građana i svake građanke, i da negativni efekti liberalizacije i demokratije ne bi trebali služiti kao motivacija za napade na manjinu u ime kolektivne norme koja ne odražava društvenu stvarnost današnjice”, kažu grupe u svome saopćenju. “Parada ponosa nije samo pitanje ponosa. To je pitanje prava na slobodan život, na pobjedu nad osjećajima krivice, srama i pogrešne percepcije da kao LGBT osobe nismo vrijedni naših porodica, društva i života.”

Organizacioni tim Tirana Pridea 2015 poziva sve domaće, kao i međunarodne organizacije, institucije i aktiviste/kinje da im se pridruže i kažu “ne” diskriminaciji, isključenju i mržnji, i “da” ljubavi, poštovanju i dostojanstvu.

Izvor i foto: Pink Embassy

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!