Merlinka u Sarajevu: Na otvorenju se tražilo mjesto više

31. 01. 2015

DSC_0094 (Small)Sinoć je u Art kinu Kriterion otvoren 3. Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu, na kojem se tražilo mjesto više. U prepunom Art kinu Kriterion, u 18 časova festival je otvorio Predrag Azdejković, direktor Festivala koji je, između ostalog, naglasio da je ovogodišnja tema Merlinke sloboda, te da se svaka društvena grupa mora izboriti sama za svoja prava i da niko to ne može učiniti za nju.

Festival promoviše filmove koji se bave LGBT tematikom, a dobio je ime po ubijenoj trans* osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki iz Srbije. Prvi put je organizovan prije šest godina u Beogradu.

Preko 200 ljudi je imalo priliku da pogleda dokumentarni film Nancy D. Kates iz 2014. godine: O Suzan Sontag. Film se intimno bavi životom žene koja je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najutjecajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Prikazuje se život Susan Sontag kroz arhivski materijal, priče njenih bliskih osoba, kao i njene riječi.

Festival se danas nastavlja u 17h kada ćete imati priliku pogledati dokumentarno/igrani film Krug koji govori o Zurichu sredinom pedesetih godina prošlog vijeka, gdje stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag, postaje član gej organizacije Der Kreis. Tu upoznaje transvestitsku zvijezdu Robija Rappa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Robi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u cijeloj Evropi gleda kao na pionira gej emancipacije. Ernst je rastrgan između svog buržoaskog načina života i posvećenosti organizaciji i aktivističkoj borbi, a Robiju je ovo prva ozbiljna ljubavna veza, veza koja će trajati čitav život.

U 20h posjetioci/teljice Festivala će imati priliku pogledati igrani film Dvije majke. Katja (43) i Isabela (37) odluče da dobiju dijete. Ovaj bračni par se slaže da ne žele da neko treći ima pravo glasa: one traže spermu, a ne oca. Kao i mnogi lezbejski parovi u Njemačkoj, one shvataju da je put do djeteta mnogo teži nego što misle: većina banki sperme i klinika za plodnost ne pružaju usluge lezbejskim i gej parovima iz zakonskih razloga. Kada napokon nađu doktora koji im nudi vrlo skupe tretmane inseminacije, u narednim mjesecima ne dolazi do oplodnje.

Festival organizuje Sarajevski otvoreni centar uz podršku Ambasade Norveške u BiH.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!