Država Srbija ponovo zabranila Paradu ponosa u Beogradu

Belgrade-Pride-2013Biro za koordinaciju službi bezbjednosti je nakon višesatne sjednice, na kojoj se odlučivalo o bezbjednosnoj procjeni održavanja Parade ponosa u Beogradu, odlučio da nisu ispunjeni uslovi da se Parada održi sutra.

Ovo je treća godina zaredom da je Parada ponosa u Beogradu zabranjena.

Kako javljaju srbijanski mediji, sjednica je počela u 16 sati, a prisustvovali su šefovi svih službi bezbjednosti kao i predstavnici tužilaštva. Navodno je, prema izvještavanju B92, šest članova Biroa bilo za održavanje, a šest protiv održavanja Parade ponosa.

Pretpostavlja se da je odluka donesena na osnovu prijavljenih nekoliko skupova desničarskih organizacija, kao i zbog najave Dveri da će se okupiti ispred Vlade bez obzira hoće li se Parada održati ili ne.

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da odluka nije donijeta polovično, već jednoglasno.

Na sednici Biroa, kako je rekao, vodila se duga rasprava. Bezbjednosne procjene su pokazale da bezbjedno održavanje Parade niko ne može da garantuje i da postoje ozbiljne prijetnje za ugržavanje javnog reda i mira, rekao je Dačić za RTS.

Za vrijeme održavanja sjednice, pripadnici interventne policije bili su raspoređeni po ulicama Beograda i parku Manjež, kako bi spriječili eventualne incidente.

Na kraju svoje izjave za medije premijer Dačić je rekao da su se cijele nedjelje održavale manifestacije u vezi sa Paradom ponosa, aludirajući na to da im je dovoljno to što su imali razne događaje u toku protekle sedmice, ali Parade ponosa sutra neće biti!

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!