Sutra je Beograd Prajd 2013

27. 09. 2013

Belgrade-Pride-2013Članovi_ce Organizacionog odbora ovogodišnje Parade Ponosa poručili su da bi se šetnja pripadnika_ca LGBT osoba zakazana za subotu 28. septembra trebala održati bez obzira kakva je sigurnosna procjena.

Organizacioni odbor Parade Ponosa je dao upute po strogim sigurnosnim mjerama da se između 9 do 10 sati sve osobe koje žele učestvovati u paradi okupe u parku Manjež, koji se nalazi između Nemanjine, Resavska i ulice Svetozara Markovića, nedaleko od centra grada. Nakon 10 sati neće biti moguće ući u ovaj park odakle počinje marš, a nakon šetnje ljudi će se vratiti u siguran prostor unutar parka.

Ovako izgleda plan marširanja:

ruta

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić iznijela je neke od zahtjeva pripadnika_ca LGBT zajednice, među kojima je i zahtjev da u svakoj policijskoj stanici bude osoba zadužena da procesuira prijetnje koje im se upućuju.

Organizatori Parade ponosa najavili su da je sve spremno za njeno održavanje i subotnji marš, ističući svoja očekivanja o održavanju marša.

Danas su srbijanski premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade i koordinator službi sigurnosti Aleksandar Vučić dali zeleno svjetlo za održavanje sutrašnje parade.

U centru Beograda juče su osvanuli grafiti da će skup biti spriječen, a Obraz, SNP Naši, Sabor Zavetnici i još nekoliko organizacija i pojedinaca prijavili su održavanje sedam skupova navodeći da žele mirno i dostojanstvo da prmovišu srpske vrijednosti. Najavljeni su i protesti ispred zgrade Vlade Srbije, 28. septembra, u organizaciji pokreta Dveri.

Organizatori su najavili da će se prije šetnje sudionicima obratiti švedska ministrica za EU Eva Birgitta Ohlsson i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta Jelko Kacin.

Ovogodišnje (ne)održavanje Parade Ponosa stavlja Srbiju na jedan veliki test kada su u pitanju ljudska prava, konkretnije prava LGBT osoba, tako da političke stranke i njihovi predstavnici_ce moraju proći zadatak poštivanja ljudskih prava. Rezultate ispita srbijanska javnost, kao i javnost cijele regije od europskih organa sa nadležnošću u Srbiji će dobiti nakon 28. septembra 2013.godine.

Piše Emina Velagić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!