Ekvador odobrio istospolne brakove

18. 06. 2019

Izvor: Tportal.hr
Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Getty Images / PinkNews

Najviši sud u Ekvadoru prošle je srijede odobrio sklapanje istospolnih brakova, što je važna presuda za ovu tradicionalno katoličku i konzervativnu južnoameričku zemlju.

Aktivisti za ljudska i LGBT prava započeli su sa slavljem u Quitu i lučnom gradu Guayaquilu mašući duginim zastavama koje simboliziraju pokret za prava LGBT osoba.

Iz Ustavnog suda su poručili kako je istospolne brakove podržalo pet sudaca, od njih devet koliko ih je bilo na saslušanju iza zatvorenih vrata.

Ekvador, u kojem crkva ima snažan utjecaj, pridružio se tako Argentini, Brazilu i Kolumbiji u priznavanju istospolnih brakova.

‘Ovo znači da Ekvador postaje ravnopravniji’, rekao je odvjetnik Christian Paula iz zaklade Patka koja pruža pravne savjete za desetak istospolnih parova koji žele sklopiti brak u Ekvadoru. ‘Ova odluka priznaje da ljudska prava vrijede za sve ljude bez diskriminacije’, poručio je.

Četiri suca koja nisu podržala odluku rekla su kako se, da bi istospolni brakovi bili priznati u državi, o izmjenama ustava mora raspraviti u parlamentu.

Gustavo Medina, bivši predsjednik Vrhovnog suda, rekao je za AFP kako su ekvadorske vlasti dužne pridržavati se odluka Ustavnog suda koje su obavezujuće.

Ekvador životna partnerstva za istospolne parove priznaje od 2015. godine, a aktualni ekvadorski ustav brak definira kao zajednicu muškarca i žene.

Suci koji su odobrili sklapanje istospolnih brakova rekli su kako su svoju odluku temeljili na ideji da su svi ljudi jednaki. Poručili su i kako se žele oduprijeti svakoj vrsti diskriminacije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!