Najavljujemo: Diskusije o pravu na okupljanje LGBTI osoba u BiH i medijskom izvještavanju o povorkama ponosa

19. 06. 2019

Priredila: Redakcija

Danas i sutra u Sarajevu će biti održane dvije diskusije koje će se dotaći povorki ponosa kroz medijsko izvještavanje i pravo na okupljanje.

Danas, 19. juna, u sklopu Konferencije OSCE-a o medijima jugoistočne Evrope, a u organizaciji Civil Rights Defendersa, u Domu mladih će s početkom u 13:30 h biti održana diskusija “Novinarstvo u oblasti ljudskih prava: Zastupljenost diskriminiranih grupa u medijima – Slučaj povorki ponosa”. Na panel diskusiji učestvovat će Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, Kristina Ljevak, direktorica TV Sa, Igor Božić, izvršni producent na N1, Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, i Aleksandra Bogdani, novinarka BIRN-a Albanija. Panel će moderirati Ena Bavčić iz Civil Rights Defendersa, a diskusija će se dotaći toga zašto je bitno da se o ljudskopravaškim temama objektivno izvještava, na koji način mediji doprinose širenju pozitivne slike ili govora mržnje, te kako je medijsko izvještavanje mijenjalo sliku o povorkama ponosa u regiji.

Narednog dana, u četvrtak, 20. juna, u organizaciji ERMA magistarskog programa iz demokratije i ljudskih prava uz podršku Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i Globalnog Kampusa ljudskih prava, s početkom u 18 sati, u CIS-u će se održati diskusija „Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH“. Bit će ovo prilika za razgovor o predstojećoj prvoj Bh. povorci ponosa, koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu, kroz prizmu prava na okupljanje LGBTI osoba, kao osnovnog ljudskog prava svih građana i građanki BiH.

BiH je jedina zemlja u regionu, pored Sjeverne Makedonije (u kojoj je također najavljena povorka ponosa za 29. juni), u kojoj dosad nije održana povorka ponosa. Na diskusiji će biti govora o tome kako zakoni pokrivaju pravo na okupljanje LGBT osoba; o sigurnosti i obavezama državnih organa odgovornih za zaštitu učesnika/ca svih okupljanja, pa tako i povorke ponosa; kao i o tome šta je potrebno učiniti kako bi povorka ponosa prošla bez incidenata, i koji su zajednički napori koje društvo može uložiti u kreiranje atmosfere bez govora mržnje.

U panel diskusiji će učestvovati Lejla Huremović (Sarajevski otvoreni centar) i Ena Bavčić (Civil Rights Defenders), članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, te prof. dr. Asim Mujkić, ko-direktor ERMA programa i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Diskusiju će moderirati Masha Durkalić, novinarka, istraživačica i aktivistkinja.

Na događaju će biti predstavljen i prijedlog javnih politika „Osvajanje prava na okupljanje LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini: Ususret prvoj paradi ponosa“, čija je autorica Masha Durkalić. Prijedlog je urađen u sklopu projekta GC Policy Observatory koji provodi organizacija Global Campus of Human Rights, globalna mreža univerziteta koja okuplja sedam magistarskih programa o ljudskim pravima u svijetu, a čiji je član i ERMA magistarski program Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bologni. Na događaju će se obratiti i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, kao i NJ. E. Nicola Minassi, ambasador Italije u BiH.

Jezik događaja će biti bosanski, osim uvodnih obraćanja, koja će biti na engleskom jeziku, uz obezbijeđen konsekutivni prevod.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!