Feminizam je važan zbog…

26. 04. 2014

maruSvake godine 17. maja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Preko stotinu država širom svijeta na različite načine šalju poruke da diskriminacija i nasilje nad LGBT osobama moraju prestati.

IDAHOT 2014, mjesec prije 17. maja, su pokrenuli virtualne feminističke crtice gdje feministkinje i aktivistkinje iz cijelog svijeta govore zašto je feminizam bitan za borbu protiv homofobije i transfobije. Na ovom linku možete pratiti poruke.

Među feministkinjama i aktivistkinjama koje su do sad napisale svoju poruku nalazi se i poruka Mariñe Barreiro, program menadžerice u Sarajevskom otvorenom centru.

Poruku prenosimo u cjelosti.

Feminizam je važan, jer moj spol još uvijek određuje visinu moje plate, jer još uvijek ne mogu donositi odluke o vlasititom tijelu, i kada (i da li) da imam djecu svojevoljno, sigurno i legalno.

Feminizam je važan jer su moj rodni identitet i moja seksualna orijentacija još uvijek osnove po kojim sam diskriminirana, zbog kojih mogu biti otpuštena i zadirkivana u školi.

Feminizam je važan, jer dok ne postignemo jednakost, bez obzira na naš spol, seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju drugu kategoriju, društvo se ne može razviti do svog punog potencijala. Zbog toga je moja odluka da postanem aktivistkinja proizašla iz činjenice da ne mogu, jednostavno, ignorisati nejednakost kada je uočim. Vjerujem da je diskriminacija protiv jedne grupe naša zajednička odgovornost i zbog toga sam učinila ovu borbu sastavnim dijelom svoga života.

Preko 120 država svijeta će ove godine na neki način obilježiti 17. maj, među njima se nalazi i Bosna i Hercegovina. Više o aktivnostima povodom IDAHOT 2014 donosimo uskoro.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!