Festival Merlinka u Sarajevu – Festival otvaraju Želimir Žilnik i Jasmila Žbanić

06. 03. 2013

Merlinka_PLAKAT JPG_manjiSarajevski otvoreni centar će u periodu od 15. do 17. marta 2013. godine, organizovati i ugostiti festival Merlinka u Sarajevu. Režiserka Jasmila Žbanić će otvoriti festival, nakon čega će biti prikazan film Marble Ass u kojem glumi i Merlinka. Poslije projekcije filma Jasmila će razgovarati sa gostom večeri, režiserom filma, Želimirom Žilnikom.

Internacionalni festival LGBT filma Merlinka po prvi put organizovan je u decembru 2009. godine u Domu omladine u Beogradu sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transeksualnom tematikom, a koji rijetko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika Marble Ass, koji je i otvorio prvi festival.

Festival ima za cilj da kroz filmsku umjetnost promoviše prava LGBT osoba i utiče na smanjenje homofobije. Festival u Beogradu organiziraju Gej lezbijski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

Sarajevski otvoreni centar sa ponosom predstavlja presjek programa Merlinke u Sarajevu koji će prvi put biti prikazan izvan Beograda. Radujemo se interesantnom programu, gostima i gošćama, i posjetiteljima i posjetiteljicama!

Program festivala možete pogledati na ovom linku.

Ko je bila Merlinka pročitajte ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!