Foto i video: Ovo su prajdovi u regiji

31. 10. 2013

Parada ponosa ili gay pride je način da se ukaže na diskriminaciju i nasilje prema LBGT osobama. Prve povorke ponosa (na Zapadu) su nastale kao bunt protiv ugnjetavanja i demonstracije. Međutim danas su njeni ciljevi: afirmacija, povećanje vidljivosti kao društvene grupe, izgradnja zajednice, ukazivanje na bitnost dostojanstva i poštovanja seksualnih različitosti i ljudskih prava, te osiguravanje slobode okupljanja. Na Balkanu nisu rijetki slučajevi zabranjivanja ili otkazivanja parada ponosa pod izgovorom nemogućnosti zaštite učesnika i građana i imovine od nasilja. Ipak ove godine u nekim državama u regiji su održane parade ponosa

Hrvatska

U junu je održan 12. po redu Zagreb Pride, organizatori su izjavili da je ove godine bila najveća parada, sa oko 15 000 sudionika. Parada je prošla mirno i bez incidenata. Paradu su podržale mnoge slavne ličnosti, nevladine organizacije i političari. Slogan je glasio: Ovo je zemlja za sve nas! Nastao je kao odgovor na incijativu da se riječ brak ograniči samo na heteroseksualne parove, te da se to uvede kao amandman u ustav.

Malo prije Zagreb Pridea, održana je i parada ponosa u Splitu, te za razliku od dvije prijašnje prošla je bez incidenata. Osim slavnih ličnosti, u paradi su učestvovali i ministar uprave Arsen Bauk i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Važno je napomenuti da je gradonačalnik Ivo Bladasar podržao paradu ponosa, te potvrdio da će Gradsko vijeći pomoći u otvaranju prvog LGBT centra. Slogan ove povorke je glasio: Potpuna ravnopravnost!

Crna Gora

U Budvi je ove godine prvi put organizovana parada ponosa, međutim završila se sukobom policije i protivnika manifestacija, tako da su učesnici na kraju bili evakuisani. Protivnici gej parade su kamenjem, bocama i drugim predmetima gađali sudionike. Kakao prenosi portal 24sata.info savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić kazao je novinarima da prva Parada ponosa u Crnoj Gori donijela ono što se i očekivalo. Ovo je jedan proces koji je karakterističan za sve zemlje u kojima se prvi put održavaju gej parade, naveo je on. Sudionici su nosili transparente Glasam za ljubav, Homoseksualci su ljudi, Hoćemo ravnopravnost!

Slično je prošla i parada u glavnom gradu Crne Gore. Međutim šetanje je prošla bez incidenata zbog toga sto je policija uradila svoj posao, nije dopustila da u krugu od nekoliko stotina metara protivnici parade uopšte priđu. Ipak su sudionici bili evakuisani policijskim vozilima, na kraju događaja. Protivnici parade su na policiju bacali Molotovljeve koktele, dimne bombe i druga improvizirana pirotehnička sredstva. U sukobima je povrijeđeno više policajaca, jedan protivnik parade, te je nekoliko osoba privedeno.

Slovenija

Slovenački predsjednik Borut Pahor je predvodio Ljubljana Pride, koji je bio organizovan u junu ove godine. Učestvovalo je oko 600 sudionika. Prije parade organizatori su izjavili kako ne treba dopustiti da se zbog ekonomskih problema u Europi zapostavi poštovanje ljudskih prava i zahtjevanje za bezuslovnu jednakost. U Sloveniji još uvijek nije legalizovan istospolni brak, niti postoji mogućnost usvajanja djeca, ali postoji zakon o registrovanom partnerstvu.

Srbija

Ove godine je zabranjena parada ponosa u Srbiji, Beogradu, u zadnji čas zbog sigurnosti građana. Ovim činom pod izgovorm sigurnosti građana, također nije ispoštovano jedno od ljudskih prava, a to je sloboda okupljanja. LGBT aktivisti su istu tu noć organizovali mirnu šetnju u ponoć. Na početku šetnje se mogao vidjeti veliki baner na kome je pisao: Ovo je prajd!

Iz navedenog se može vidjeti da vlast i policija u nekim državama u regionu pružaju veću podršku LGBT osobama u njihovoj borbi za afirmaciju i poštivanje prava. U ostalim državama još uvijek nisu spremni na taj korak, te kao izgovor koriste sigurnost građana.

Piše Bojana Vasić

Ispod možete pogledati galeriju fotografija…

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!