U Albaniji pokrenute rasprave o istospolnim brakovima

31. 10. 2013

pink ambasadaU skladu sa nedavnim prijedlogom izmjene zakona koji će poboljšati stanje ljudskih prava u Albaniji, posebno marginaliziranih grupa, Ured ombudsmena Albanije pokrenuo je i raspravu o istospolnim brakovima u Albaniji.

PINK Embassy, LGBT organizacija iz Tirane, u saopštenju za javnost podsjeća javnost da da su oni prva organizacija civilnog društva u Albaniji, koja je prije tri godine zatražila od albanske Vlade i Parlamenta razmatranje promjena Obiteljskog zakona kojim bi omogućili ukidanje otvorene pravne diskriminacije, a to je nemogućnost svih osoba da imaju jednako pravo na sklapanje braka i stvaranje obitelji.

Bračna ravnopravnost, iako nije jedna od glavnih zahtjeva LGBT zajednice u Albaniji, ona generalno u svijetu jeste jedan od glavnih zahtjeva koji jamči temeljna prava i slobode ljudi, koja uključuje i sklapanje obitelji i zadovoljavanje svih prava koja proizlaze iz nje, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, navodi Pink Embassy u svom saopštenju.

Ovo građansko pravo nikako ne ugrožava prava drugih pojedinaca_ki niti zakonsko pravo da budu u braku. To daje pravo svakom članu našeg društva da uživa jednaka prava bez ikakve diskriminacije.

Deset europskih država službeno priznaje bračnu jednakost i za istospolne parove, a 13 drugih država priznaju civilna partnerstva ili neki drugi oblik partnerstva sličan braku. Iskustvo tih država je pokazalo da su brak i stvaranje LGBT obitelji, unatoč predrasudama, učvrstile društvo i pridonijele njihovoj demokratičnosti i toleranciji.

PINK Embassy u svom saopštenju navodi da postoji niz činjenica koje pobijaju mitove o istospolnim brakovima. Albanija je zemlja u kojoj je građanski brak, od nastanka albanske države, bio dominatan u odnosu na kanonske ili vjerske brakove. S druge strane, podaci iz Ministarstva pravosuđa i Popisa (stanovništva) 2011. godine pokazuju da se heteroseksualni brak trenutno nalazi u stanju krize. Od 20282 osobe koje su vjenčane te godine, 7280 se razvelo, dakle 36% brakova. Istraživanja iz zemalja u kojima je dozvoljena bračna jednakost pokuzuju da je bra , kao civilna zajednica, postao jači i stabilniji u odnosu na zemlje koje to ne dopuštaju.

Ustav Albanije jamči pravo na brak svim građanima i građankama, bez isključivanja, dok u međuvremenu ovo pravo u Obiteljskom zakonu je nezakonito uskraćeno LGBT osobama.

Počevši od ovog zakonskog isključivanja, PINK Embassy će uz potporu Ureda obdusmena dostaviti zahtjev Parlamentu Albanije za promjene i nadopune Obiteljskog zakona Republike Albanije. Ovaj zahtjev će procijenit zastupnici Vlade Albanije te će pokazati koliko je spreman parlamentarni i državni sistem da učini realnim ova prava za sve albanske građane_ke.

Piše Emina Velagić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!