Njemačka: Pozitivne promjene u zakonu za interspolne osobe

01. 11. 2013

X-is-now-gender-option-passports-2011U Njemačkoj je u augustu donesen zakon kojim će roditeljima biti dopušteno da u rodnom listu polje za oznaku spola ostave prazno, čime se u javnom registru stvara kategorija neodređenog spola. Promjena je uvedena kako bi se smanjio pritisak da roditelji moraju brzo donijeti odluku o operacijama prilagodbe spola kod novorođenčadi. Ovaj zakon u novembru stupa na snagu.

U odluci Ustavnog suda se navodi da dok god osoba duboko osjeća da pripada određenom spolu, ima lično pravo da i zakonski odredi svoj spolni identitet.

U njemačkim putovnicama, u kojima zasad u ‘kućici’ za spol postoji oznaka ‘M’ za muškarce i ‘F’ za žene, uskoro će biti dopuštena i oznaka ‘X’, izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Iz Ministarsva unutrašnjih poslova Njemačke navode da je ovaj zakon namijenjen roditeljima novorođenčadi i da ne rješava složeni problem interspolnih osoba, u što su uključeni brakovi i građanska partnerstva.

Ovaj zakon bi mogao pružiti priliku interspolnim osobama da kada odrastu same odluče hoće li i kada uraditi bilo koju vrstu operativnog zahvata.

Ministrica pravosuđa Sabine Leuthheusser-Schnarrenberger izjavila je da će ova odluka imati duboke posljedice i zahtijevat će cjelokupnu reformu svih državnih dokumenata.

LGBTIQ zajednicu zabrinjava to kako će djeca stavljena izvan kategorije pri rođenju funkcionirati u životu, koji se umnogome temelji na spolnome binarnom sistemu. Postoje odvojene sportske aktivnosti za dječake i djevojčice i mnogo takvih stvari. Zakon to ne mijenja. Još ne stvara prostor da interspolne osobe budu ono što jesu, rekao je Silvan Agius, direktor ILGA-Europe.

Istraživanja su pokazala da se svaka 2000 beba rodi kao interspolna, tako da je ova odluka Njemačke pozitivna i pridonijet će postepenom razbijanju koncepta binarnosti spolova.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!