Njemačka uvodi treći spol u rodne listove

18. 08. 2013

X-is-now-gender-option-passports-2011Njemački roditelji više neće biti zakonski obavezni da registruju novorođenče kao muško ili žensko i zvanično će biti u mogućnosti da upišu bebu pod oznakom treći spol, ukoliko se spol djeteta ne može jasno odrediti rođenjem.

Novi zakon će stupiti na snagu 1. novembra 2013. godine, a u odluci Ustavnog suda se navodi da dok god osoba duboko osjeća da pripada određenom spolu, ima lično pravo da i zakonski odredi svoj spolni identitet.

Roditeljima novorođene djece će biti dozvoljeno da u rodnom listu polje spol ostave skroz prazno ukoliko je dijete rođeno sa neobičnim fizičkim karakteristikama spola koje je teško definirati kao jedan ili drugi spol.

Novi zakon će se primjenjivati na interseksualnim osobama. Interseksualne osobe su rođene sa spolnim i reproduktivnim organima koji se ne mogu definirati kao izričito ženski ili muški.

Ministrica pravosuđa Sabine Leuthheusser-Schnarrenberger izjavila je da će ova odluka imati duboke posljedice i zahtijevat će cjelokupnu reformu svih dokumenata izdatih od strane države. U starijim pasošima trenutno se zahtijeva od osoba određenje njihovog spola, dijelom kako bi izbjegli moguće probleme prilikom putovanja van države.

Oznaka treći spol će također imati utjecaj na bračni zakon. Do sad su se samo muškarac i žena mogli zakonski vjenčati u državi. Gej i lezbejski parovi mogu stupiti u civilnu zajednicu, te u ovakve zajednice ne mogu stupiti osobe drugih spolova.

Njemačka je prva evropska država koja će implementirati ovaj zakon. Do sada su to uradile Australija 2011. godine uvođenjem u pasoš oznake X i Novi Zeland 2012. godine.

Aktivisti_kinje u obje države kažu da je zakon pomogao u sprječavanju diskriminacije nad transeksualnim i inteseksualnim osobama bez obzira da li su uradili operacijski zahvat prilagodbe spola ili ne.

Silvan Aguius, politički direktor ljudskopravaške organizacije ILGA Europe – Evropske krovne organizacije lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba – je izjavio za njemačke novine Spiegel da će ova odluka pogurati i ostatak EU da urade isto.

Potez Njemačke će povećati pritisak na Brisel, izjavio je Agius. To može biti samo dobra stvar.

Izvor: http://rt.com

Prijevod: lgbt-prava.ba

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!