Nema mjesta za LGBT knjige u Rusiji

17. 08. 2013

homepage04Ruski zakon koji zabranjuje isticanje LGBT oznaka, kao i sadržaja uzeo je maha bez obzira na pritiske koji dolaze sa svih strana. Nakon privođenja LGBT turista, LGBT aktivista, prijetnji kako će privoditi i sudionike Olimpijskih igara koji se ogriješe o zakon, iduće na red su došle knjige.

U regiji Saraton jedan od pobornika zakona, odvjetnik Alexander Lelikov uzbunio je javnost jer, prema njegovim riječima, nekim knjigama jednostavno nije mjesto na policama te se obrecnuo na knjigu „They Changed The World… GAYS“. Navedena knjiga naime progovara o gejevima koji su promijenili svijet – navode se poznate ličnosti poput Eltona Johna, Ellen kao i ruski skladatelj Tchaikovsky.

Lelikovu je zasmetalo što je knjiga bila postavljena u knjižari na mjestu koje je vidljivo djeci, a istaknuo je kako bi zasigurno visokokvalitetna izrada knjige poput sjajnog papira i vesele naslovnice bila jedan od razloga da djeca posegnu za ovom knjigom.

Prema njemu, to je nedopustivo kršenje nedavno izglasanog zakona jer se u knjizi navedene osobe portretiraju uspješnima samo iz razloga što su gej. Kako bi se ipak ogradio od mogućih tužbi jer se ipak radi o odvjetniku, napomenuo je kako nema ništa protiv spomenutih ličnosti no jednostavno smatra kako takvoj knjizi nije mjesto na policama te da trebaju biti pohranjene „na sigurno“ kako djeca ne bi došla u napast.

Iako poprilično besmislene, racije po ruskih knjižarama dešavaju se svaki dan, a jedna od glavnih provoditeljica zakona Olga Batalina se itekako trudi da se iz ruskih knjižara maknu svi „nepodobni sadržaji“ kao i da se prekršitelje najstrože kazni iz razloga što podržavaju LGBT literaturu.

To je samo još jedna u nizu začudnosti koje zakonodavci u Rusiji smatraju previše gej, kao primjer se dakako moraju istaknuti upozorenja koja su uputili Eltonu Johnu da „smiri doživljaj“ sa svojim načinom odijevanja na ruskim koncertima jer smatraju da je njegov stil „previše gej“ te da samom svojom odjećom krši bizarni ruski zakon.

A knjižare su, što je još i najsmiješnije, morale staviti naljepnicu 18+ na dječiju knjigu s gej likom baš iz straha da se ne suoče s ogromnom novčanom kaznom. Rusija i dalje nastavlja provoditi svoj besmisleni zakon, a Putin ne odustaje po cijenu ničega. Možda ih jednostavno samo treba ignorirati jer su isprobane svakakve taktike koje su bile neuspješne u uvjeravanju ruskog predsjednika kako je napravio pogrešku. Prema njemu, njegov zakon je najbolji zakon. Bez obzira na bizarnost.

Preuzeto sa queer.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!