Gay brakovi u Crnoj Gori do 2018. godine

21. 08. 2014

GetImageGay osobe u Crnoj Gori mogle bi, po ugledu na Holandiju i još neke “osvještenije” zemlje, za pet godina stupati u brak legalno, saopštio je Jovan Kojičić, savjetnik crnogorskog premijera za ljudska prava.

Ovo će biti veliki korak za državu, imajući u vidu činjenicu da je prvi javno deklarisani homoseksualac Zdravko Cimbaljević upravo zbog ovoga morao da emigrira u Kanadu. Savjetnik za ljudska prava u crnogorskoj Vladi, Jovan Kojičić, kazao je da su proces i tok izrade zakona predviđeni vladinom strategijom za unapređenje položaja LGBT osoba u Crnoj Gori za period 2013-2018. U ovaj posao, prema njegovim rečima, krenuli su Evropska komisija, međunarodni eksperti i lokalna LGBT zajednica.

– Vjerujem da smo na dobrom putu. Odlučili smo se da krenemo sa učenjem o različitim modelima registrovanog partnerstva. U tom dijelu smo napravili paralelu sa hrvatskim, njemačkim, holandskim i francuskim modelom. To znači raditi i na pripremi zajednice i stanovništva da tako nešto prihvati – kazao je Kojičić.

Kojičić je potvrdio i da je Vlada iskrena u želji da se unaprijedi položaj LGBT zajednice u Crnoj Gori, čiji su bitan dio brakovi.

– Postoji snažna argumentacija da je danas Vlada Crne Gore jedna od najpredanijih i najprogresivnijih u smislu mjera kreiranja politike. Sasvim sigurno je da politička volja postoji, ali što je još izraženije, postoji jedna uspješna priča kad je u pitanju LGBT tematika. Postigli smo da jedna globalna priča stanuje u Crnoj Gori na način na koji stanuje i u Torontu ili Los Angelesu – kazao je Kojičić.

Predstavnici nove srpske demokratije (NOVA) protive se namjerama Vlade da ozakoni istopolne brakove i smatraju kako se takvim “sramnim činom udara šamar građanima i istinskim vrijednostima Crne Gore”.

– Mi znamo da u Vladi Crne Gore postoji više homoseksualaca, ali to nije razlog da se tim osobama omogući da zakonski sklapaju brakove. Sljedeći potez bi bio da im se omogući usvajanje dejce – saopšteno je iz NOVA.

Izvor: GayEcho
Foto: Gov.me

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!