Gradonačelnik Luigi Brugnaro: U mojoj Veneciji neće biti gej parade

27. 08. 2015

658480_venecija05-foto-tanjug-ap_fGrupe za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale kada je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro rekao da će zatražiti da se tokom njegovog mandata zabrani gej parada.

“Neće biti parade ponosa u mojoj Veneciji”, izjavio je Brugnaro u intervjuu za list Republika, opisujući takve skupove kao “farse” i “vrhunac kiča”.

Političar desnog centra, izabran za gradonačelnika Venecije u junu, već je izazvao kontroverze povlačenjem knjiga iz obdaništa i osnovnih škola u kojima se prikazuju istopolne porodice. Iako ga je zbog tog poteza Elton John nazvao čovjekom punim predrasuda, Brugnaro insistira da nije homofob i da ima “gej prijatelje”.

Flavio Romani, predsjednik glavne grupe za zaštitu prava gejeva u Italiji “Arcigej” kaže da gradonačelnik ne smije da nameće svoje lične preferencije cijelom gradu.

“Venecija je kosmpolitski grad u kojem se sreću različite kulture i religije. Brugnaro mora da razumije da grad ne pripada samo njemu”, izjavio je Romani.

Gej parada se organizuje svake godine u oblasti Veneto, a nakon što će se ove godine održati u Veroni, parada u Veneciji zakazana je za sljedeću, 2016. godinu.

“Vratićemo se naredne godine i pozvaćemo gradonačelnika da maršira na čelu parade sa nama, i na taj način će vidjeti šta zapravo znači parada ponosa”, dodao je Romani.

Brugnara su pored poznatog britanskog pjevača napali i mnogi italijanski komentatori koji smatraju da je ukaljao globalnu sliku grada. Gradonačelnikov ispad dogodio se samo sedmicu dana prije nego što će se u Veneciji održati godišnji filmski festival na kojem će se pojaviti Johnny Depp i čitav niz svjetskih filmskih zvezda.

Izvor: Blic.rs

Foto: Tanjug

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!