Hollywood i dalje slab u prikazu LGBT likova

24. 07. 2014

glaad2014_04U novom izvještaju organizacije GLAAD stoji da holivudski filmovi u prosjeku i dalje slabo portretiraju LGBT likove.

Organizacija, koja, između ostalog, motri medijski prikaz LGBT likova, analizirala je filmove u produkciji sedam velikih holivudskih studija tokom 2013. i zaključila da je među 102 nova filma samo njih 17 uključilo LGBT likove, a i tu se većina odnosila na sporedne uloge.

“Izostanak zaokruženih LGBT likova u mainstream filmovima, kao i zastarjeli humor i stereotipi, daju naslutiti da holivudski filmski studiji čine više štete no koristi u razumijevanju LGBT zajednice”, poručila je predsjednica GLAAD-a, Sarah Kate Ellis.

Filmovi se procjenjuju po nizu kriterija (tzv. test “Vito Russo”), a među ostalim, gleda se postoji li u filmu lik koji se identificira kao LGBT, ima li taj lik drugih osobina osim navedene i, konačno, je li važan za radnju filma. Samo sedam filmova udovoljilo je svim kriterijima, a u 2013. nije bilo nijednog LGBT lika koji bi se mogao smatrati glavnim.

I dalje je prisutan stereotipni, pa i uvredljivi prikaz likova iz LGBT manjine, Tako je GLAAD upozorio na prikaz transrodnih osoba u filmova “Anchor man 2” i “Identity Thief”. Konkretno, Paramount i Warner Brothers dobili su negativnu ocjenu za 2013. i to zbog uvredljivih prikaza. Prolaznu su ocjenu dobili 20th Century Fox, Lionsgate, Universal Pictures i Walt Disney. Dobru ocjenu dobio je studio Sony Columbia, a zasad još nijedan veliki holivudski studio nije dobio ocjenu odličan.

Izvor: CroL

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!