Andrej Pejić odsada je – Andreja

25. 07. 2014

andrej-pejicNekadašnji model Andrej Pejić, poznat po androginosti, odsad se i službeno identificira kao žena, što je izjavio u intervjuu za modni portal Style.com.

Ime koje preuzima je Andreja Pejić, nakon operacije promjene spola ranije ove godine. Tvrdi da je je od 13. godine znala ko je, no također i to da je tranzicija proces koji traje. Androginost, zahvaljujući kojoj je nosila i mušku i žensku modu, bila je tek prelazna faza, način da izrazi svoju ženstvenost bez previše (suvišnih) pitanja.

No uvijek je znala da je njezin najveći san postati žena i da je sada spremna (Andreja ima 22 godine). Naime, kao tinejdžerica smatrala je da ima izbor između biti gej ili biti strejt, no nije se uklapala u nijednu od tih kategorija, te je polako otrkivala zajednicu transrodnih.

Upozorava da operacija promjene spola nije tek “kozmetički zahvat”, već da joj prethodi opsežna psihijatrijska evaluacija. Tvrdi da je svom originalnom imenu dodala “a” na kraju jer Andrej je muško pravoslavno ime (rođena je u BiH). Ostavila je “j” jer time zadržava dio svog identiteta, a ne radi se o punoj preobrazbi, već o evoluciji.

Odsad će Andreja na revijama i snimanjima nositi samo žensku modu. Industrija mode je među prvima prihvatila androginost i transrodnost, iako je Andreja i tu često iskusila da ne spada jasno ni u kategoriju muških ni ženskih manekena. Napredak vidi u tome da se u budućnosti transrodne osobe smatraju ravnopravnima, a ne tek kao zasebna niša.

Uz brojne modne angažmane, Andreja ima i ulogu u novom filmu Sofije Coppole “Mala sirena”.

Izvor: CroL

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!