IDAHOT 2015: Pregled dešavanja u BiH

22. 05. 2015

10178149_10152258488693612_3999436559551293427_n1Piše: Jadranka Ćuzulan

Foto: B.U.K.A., TANKA, Okvir, LibertaMo, SOC, Klix.ba

17. maj se od 2005. godine obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/ transfobije. Ovaj datum se obilježava u više od 130 zemalja svijeta i službeno je priznat od velikog broja država, kao i od samog parlamenta Evropske unije.

17. maja 1990. godine homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, i od tada se taj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT (lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans*) osoba širom svijeta. To je također i povod za organizaciju različitih akcija kojima se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje s kojima se još uvijek suočavaju LGBT osobe.

Ove godine IDAHOT se obilježavao u nekoliko bh. gradova: Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Banja Luka

Banjalučko udruženje kvir aktivista (B.U.K.A.)

sajsi_mcU Banja Luci je Banjalučko udruženje kvir aktivista (B.U.K.A.) u prostorijama DKC Incel tokom dva dana, 16. i 17. maja, po drugi put obilježilo IDAHOT. Ove godine obilježavanje je počelo medijskom kampanjom sa sloganom Srpska je više od tri boje na radiju Gradski FM. Program je uključivao stand up nastup hrvatske komičarke Marine Orsag, modnu reviju Queer fashion LGBT udruženja TANKA iz Tuzle, projekcije dokumentarnih filmova Nije ti život pjesma Havaja režiserke Dane Budisavljević, koji govori o outovanju i QSF 2008, o prvom queer festivalu održanom u Bosni i Hercegovini. Muzički dio programa upotpunile su DJ duo Psychos, Djane MaRie CheRie i MC Sajsi.

Mostar

LibertaMo

IMG-20150517-WA0005Aktivistice i aktivisti neformalne aktivističke skupine LibertaMo, koja nepunih godinu dana djeluje kao jedino udruženje u Mostaru koja se bavi isključivo LGBT aktivizmom, obilježili su ove godine po prvi put IDAHOT uličnom akcijom u njihovom gradu. Cilj ove akcije je bio da ukažu na postojanje LGBT identiteta u Mostaru, te potrebu za njihovom većom vidljivošću i poštivanjem ljudskih prava. Poruke mira, ljubavi i tolerancije odaslane su kroz sličice, naljepnice i razglednice te spuštanjem zastave duginih boja na Starom mostu. Neke od odaslanih poruka su: “Love=Love”, “Love is the warmest color”, “Ljubav spaja”.

Sarajevo

Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar je povodom IDAHOT-a organizirao program koji će trajati od maja do jula. Neki od održanih događaja uključivali su seminar za predstavnike_ce institucija održan na Jahorini “Prava LGBT osoba u kontekstu EU integracija”, kao i online kampanju o borbi protiv nasilja nad mladim LGBT osobama, implementiranu u suradnji sa Mediacentrom. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti o problemima sa kojima se mlade LGBT osobe svakodnevno susreću u svom okruženju kroz niz tekstova koji se objavljuju na portalima Lgbt.ba i Diskriminacija.ba, kao i kroz kratki video o nasilju nad LGBT djecom u školama. Dosad su objavljena dva intervjua, u kojima psihologinja Belma Žiga i psiholog Danijel Hopić govore o različitim aspektima obrazovanja u kontekstu LGBt djece i njihovog tretmana u školama.

Održane su i brojne aktivističke akcije. Kako je tema ovogodišnjeg IDAHOT-a posvećena mladim LGBT osobama, fokus u uličnim akcijama su bile škole, fakulteti i druge institucije, vezane uz mlade ljude, kao i mjesta njihovog okupljanja, poput kafića i klubova. Na Federalnoj televiziji je prikazan i dokumentarni film O Susan Sontag na Federalnoj televiziji, dok je 19. maja održana historijska tematska sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o ljudskim pravima LGBT osoba. Baneri, koji su se ovih dana mogli vidjeti na ulicama Sarajeva, s natpisima “Moja četiri zida su na ulici”, “Neka ljubi ko god koga hoće”, “Strejt frendli”, “Transrodno je zgodno”, mogu se dobiti u obliku razglednica u prostorijama Sarajevskog otvorenog centra. Čitav program možete pogledati na linku.

UDIK

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obilježilo je IDAHOT postavljanjem zastave duginih boja na trgu Fra Grge Martića.

Udruženje Okvir

Udruženje Okvir je obilježilo IDAHOT 16. maja u prostorijama Fis Cluba Bock. Program je uključivao izložbu foto radova Kroz oKvire, radionicu stensila i banera Uradi sam/a (jedan od banera postavljen je na Eiffelovom mostu na Skenderiji), monodramu U 3 m2 drame, predavanje Kvir film i binarni modeli, koje su održali Aleksandar Stojaković i Merima Omeragić i prikazivanje kratkih digitalnih priča Digitally Queer. Muzički dio je uključivao Djeve Bunny Boy, Djane Sabian, i Therapy sounds performans Lady Tranimal.

Tuzla

TANKA

TANKA – Tuzlanska alijansa nezavisnih kvir aktivistkinja i Omladinski pokret Revolt obilježili su IDAHOT u Tuzli queer grafitom.

Pogledajte fotogaleriju!

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!