ILGA-Europe upozorava na porast napada iz mržnje na LGBTI zajednice u Evropi

05. 10. 2019

Prevela i priredila: Redakcija
Izvor: ILGA-Europe
Foto: Peter Hershey / Unsplash

Organizacija ILGA-Europe pozvala je Evropsku komisiju da unaprijedi aktivnosti u oblasti zaštite osnovnih prava LGBTI osoba u Evropi, u svjetlu rastućih recentnih napada na LGBTI zajednice u Mađarskoj, Srbiji i Poljskoj.

Samo sedam dana nakon što je objavljeno da će se u Beogradu održati Euro Pride 2022, Prajd Info Centar u Beogradu je prošlog utorka napadnut od strane navijača fudbalskog kluba Crvena zvezda. Ovo je četvrti napad na Prajd Info Centar od decembra prošle godine, i centar je pod policijskom zaštitom. Međutim, iako je policija obaviještena o mogućnosti ovog napada, nije napravila ništa da ga spriječi. Srbijanske vlasti objavile su da neće istraživati napad budući da niko nije povrijeđen i da imovina nije oštećena.

Prošle subote, kod kontrademonstranata protiv Marša za jednakost u poljskom gradu Lublinu pronađena su eksplozivna sredstva, kanisteri s naftom i petarde. Par koji je posjedovao samostalno napravljenu bombu uhapšen je na početku marša i bit će u pritvoru tri mjeseca prije nego što budu optuženi. Prema riječima sudskog eksperta, ova je bomba mogla prouzrokovati smrtne slučajeve tokom marša.

U Budimpešti je 26. septembra neonacistička grupa “Pokret naše nacije” (Mi Hazánk Mozgalom) prekinula projekciju filma o zlostavljanju mladih LGBTQ osoba u školama. Između pet i deset članova grupe banulo je u salu gdje se održavala projekcija, noseći natpise na kojima je pisalo “Stop LGBT propagandi” i “Nula toleracije”, vičući i vrijeđajući prisutne. Kada je policija sigla na lice mjesta, mirno su gledali dok su članovi “Pokreta naše nacije” prijetili učesnicima da će ih “prebiti” i zahtijevali “da se pederi zabrane”. Policija je reagirala tek kad je neko prosuo čašu jogurta na jedan od natpisa grupe “Pokret naše nacije”.

U sve tri zemlje – Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji – u posljednje vrijeme dešavali su se potezi koji nameću ili je njihov cilj da nametnu restrikcije LGBTI osobama, a prisutan je i porast političkog govora mržnje usmjerenog ka LGBTI osobama.

Godine 2017. mađarski premijer Viktor Orbán ugostio je američku kršćansku organizaciju koja se smatra anti-LGBT grupom. Tokom otvaranja događaja, Orbán je optužio Evropsku uniju da njome dominira “relativizirajuća liberalna ideologija koja predstavlja uvredu za porodice”. U oktobru prošle godine Orbán je izdao uredbu kojom se povlači finansiranje za programe rodnih studija na mađarskim univerzitetima, a 9. septembra ove godine izjavio je da će, ukoliko kandidat njegove stranke bude izabran za sljedećeg gradonačelnika Budimpešte, promijeniti Ustav tako da LGBT osobama zabrani usvajanje djece.

Iako je premijerka Srbije, Ana Brnabić, autovana lezbijka, u augustu ove godine desničarska srbijanska vlada zabranila je umjetnu oplodnju osobama koje su imale homoseksualne odnose tokom posljednjih pet godina.

U Poljskoj, vladajuća stranka “Zakon i pravda” (PiS) učinila je suprotstavljanje tzv. “LGBT ideologiji” dijelom svoje političke platforme za državne izbore koji će se održati 13. oktobra. U julu ove godine su novine koje podržava vlada uz svoja izdanja objavile naljepnice “Zona bez LGBT”, ususret Maršu za jednakost u gradu Bialystok. Naljepnice su upoređene sa znakovima protiv Jevreja koje su koristili nacisti u Njemačkoj.

Katrin Hugendubel, direktorica zagovaranja pri ILGA-Europe, izjavila je: “Snažno osuđujemo bilo kakve napade na LGBTI zajednice, u bilo kojem obliku. Pogotovo je zabrinjavajuća eskalacija nasilja u Poljskoj, gdje su eksplozivna sredstva pronađena prije Marša za jednakost, i gdje se može pretpostaviti da je cilj bio nanijeti tjelesne povrede ili smrt. Ovi napadi su integralno povezani sa nazadovanjem u zakonskim mjerama, anti-LGBT izjavama i govorom mržnje koji dolazi od onih na vlasti, i u slučaju napada u Srbiji i Mađarskoj, ozbiljnim nedostatkom djelovanja od strane policije i državnih vlasti. Sigurnost LGBTI zajednice nije odvojena od sigurnosti svih onih koji žive u Evropi, a erozija ove sigurnosti je znak erozije svih osnovnih ljudskih prava. Zato sada, više nego ikada, trebamo vlade i međunarodne institucije koje će snažno zagovarati osnovna prava i protiviti se mržnji i diskriminaciji.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!