Poljski sedmičnik dijeli naljepnice protiv LGBT osoba

20. 07. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: Gazeta Polska / Twitter

Konzervativni sedmičnik Gazeta Polska odlučio je sa sljedećim izdanjem distribuirati i naljepnice “Zona bez LGBT”. Naljepnice prikazuju crni križ preko zastave duginih boja.

Gazeta Polska je sedmičnik s tiražom od 110.000 koji otvoreno podržava vladajuću konzervativnu i homofobnu stranku “Pravo i pravda”.

Kako javlja BBC, američka ambasadorica Georgette Mosbacher reagirala je optužbom prema Gazeti Polskoj da tim naljepnicama promovira mržnju, na što joj je homofobni glavni urednik Gazete odgovorio da se “trebaju poštovati različita mišljenja”.

“Razočarana sam i zabrinuta jer pojedine skupine koriste naljepnice kako bi promovirale mržnju i netoleranciju. Poštujemo slobodu govora, ali zajedno moramo ustati u odbrani vrijednosti poštivanja različitosti i tolerancije”, napisala je američka ambasadorica u tweetu kojim je odgovorila na tweet Gazete Polska u kojem su najavili dijeljenje naljepnica homofobnog sadržaja.

Urednik spornog medija tweetom joj je odgovorio da “nikog ne čini tolerantnijim činjenica da pripada gej pokretu” te da “Poljaci vole slobodu”.

Zamjenik gradonačelnika Varšave, Paweł Rabiej, najavio je kako će se zbog spornih naljepnica žaliti Uredu tužitelja.

“Njemački fašisti stvorili su zone bez Židova. Kako vidimo, ta tradicija ima poklonike i u današnjoj Poljskoj“, izjavio je Rabiej i dodao kako se sve to događa “pod kišobranom” vladajuće stranke i biskupa.

BBC navodi kako Poljska inače napreduje kad je riječ o odnosu prema homoseksualnosti, ali je istospolni brak u toj zemlji i dalje zabranjen.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!