Indijska država zabranila nepotrebne operacije interspolnih beba

12. 09. 2019

Izvor: Crol.hr

Indijska država Tamil Nadu zabranila je operaciju dodjele spola na bebama čiji spol nije jasan pri rođenju – radi zaštite interspolne djece. Glavni korak je napravljen kao odgovor na aprilski nalog Visokog suda da zabrani takve operacije, za koje brojna istraživanja dokazuju da mogu dugoročno nanijeti psihičku i fizičku štetu.

“Vladina naredba izdana je prema nalogu Visokog suda u namjeri da zaštite interspolnu djecu od operacija za koje govore da djecu učine ‘normalnom'”, rekao je anonimno službenik ministarstva jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Prema UN-u, oko 1,7 posto djece rađa se interspolno – s reproduktivnim organima, genitalijama, hormonima ili kromosomima koji ne odgovaraju uobičajenim standardima muškaraca i žena. Liječnici često obavljaju operaciju kako bi genitalije interspolnih beba izgledale i funkcionirale kao što se očekuje od muškaraca ili žena, u uvjerenju da će im olakšati život, piše Reuters.

Portugal je zabranio nepotrebne operacije interspolnoj djeci prošle godine i time postao, nakon Malte, druga takva zemlja.

“Nigdje u Indiji to ranije nije napravljeno”, rekao je Philip C. Philip, LGBT aktivist iz Mreže za ljudska prava, koji poziva na bolju edukaciju medicinskih fakulteta kako bi liječnici razumjeli interspolna tijela.

Vlada Tamil Nadua najavila je da će osnovati odbor koji uključuje liječnike, socijalne radnike i aktiviste, kako bi se osiguralo da se “ne zloupotrijebi iznimna klauzula životne opasnosti”.

U Indiji se svake godine rodi najmanje 10.000 interspolnih beba, ali čedomorstvo, napuštanje i sakaćenje česta su pojava, prenosi Reuters. LGBT organizacije su zatražile edukaciju roditelja i liječnika o interspolnim bebama – koje se često miješaju s transrodnim osobama – kako bi se povećala podrška i prihvaćanje.

“Atipične spolne karakteristike nisu nešto što bi trebalo ‘ispraviti’ ili ‘normalizirati’, već ih treba shvatiti kao prirodni aspekt ljudske raznolikosti”, rekao je Kyle Knight iz Human Rights Watcha.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!