INTERVJU: Dajana Bakić: Ljubav se prožima kroz cijeli program Merlinke u Tuzli

02. 03. 2018

Danas u Tuzli počinje Međunarodni festival queer filma Merlinka, čiji će program biti održan i sutra. Tim povodom smo razgovarale sa Dajanom Bakić iz Tuzlanskog otvorenog centra koji organizira treće izdanje Merlinke u Tuzli.

Razgovarala: Redakcija

LGBTI.ba: Tuzla je jedini grad pored prijestolnice BiH koji je uspio ne samo ugostiti Merlinku, nego napraviti kontinuitet u održavanju ovog festivala. Zašto je to tako?

BAKIĆ: Primarno je to zahvaljujući ljudima koji imaju hrabrost i entuzijazam da rade na LGBTIQ temama u javnom prostoru i van njega. Tuzlanski otvoreni centar već treći put organizuje festival i iako, kao organizacija, nemamo značajne institucionalne resurse, imamo neprocjenjive ljude i saradnju sa instuticijama, organizacijama, pojedinkama i pojedincima spremnim da pomognu realizaciju ovog značajnog programa.

Održivost festivala svakako ne bi bila moguća bez podrške Grada Tuzla, koji nas je upisao u knjigu historije, jer je prošlogodišnjom institucionalnom podrškom festivalu postao prva institucija u BiH koja finansira jednu LGBTI organizaciju. I ove godine nam je Grad najveća podrška.

LGBTI.ba: Kao što si i sama spomenula, ovo je drugi put da Merlinku finansira upravo Grad Tuzla. Da li to znači da Tuzla ima bolji sluh kada su u pitanju prava njezinih LGBTI sugrađana/ki?

BAKIĆ: Sve upućuje na to da Grad Tuzla ima bolji sluh za podršku svim svojim građanima i građankama, u odnosu na ostale lokalne uprave i institucije vlasti. Ne samo da je podržana Merlinka u Tuzli, već je Tuzlanski otvoreni centar, na poziv Gradske uprave, postao dio programske grupe za lokalni integrisani razvoj Grada Tuzla, kroz koju ćemo intersektoralno i sistemski raditi na socijalnoj inkluziji.

No, mislim da se Tuzla, kao šira zajednica, mora još mnogo oblikovati kroz informisanje, edukaciju i druge aktivnosti, kako bi postala prostor prihvatanja i sigurnosti njenih LGBTI građana i građanki.

LGBTI.ba: Tuzlanski otvoreni centar već treći put se hvata organizacije Merlinke. Šta vam je najveći izazov kao organizatorima?

BAKIĆ: Jedan internacionalni festival nije jednostavno organizovati. Mnogo je tu posla u organizaciji programa i tehničkih detalja festivala, ali je definitivno najveća odgovornost obezbijediti sigurnost ljudima koji dolaze na festival. I to je ono što razlikuje jednu LGBTI organizaciju i/ili LGBTI događaj u odnosu na ostale, a govori mnogo o stanju prava LGBTI osoba o kojima smo maloprije razgovarale – sigurnost, koja upućuje da nam javni prostor još uvijek nije jednako dostupan i da su resursi LGBTI organizacija uslovljeni stavovima i senzibilnošću zajednice u kojoj rade.

LGBTI.ba: Kakva su dosadašnja iskustva?

BAKIĆ: Do sada nije bilo problema kada je u pitanju realizacija Merlinke ili bilo kojeg javnog događaja koji je Tuzlanski otvoreni centar organizovao. Vjerovatno i to govori o sluhu Tuzle prema LGBTI osobama i temama, te potencijalu za stvaranje pozitivnih društvenih promjena.

Ali, značajno je napomenuti da smo u toku dvije godine rada organizacije, ostvarile/i značajnu saradnju sa MUP-om, Tužilaštvom TK i drugim institucijama koje kroz svoj angažman u našim programima pružaju podršku kada je u pitanju sigurnost, ali i kreiranje lokalnih politika za ravnopravnost LGBTI osoba.

LGBTI.ba: Šta da posjetitelji/ce očekuju i šta biste izdvojili iz programa?

BAKIĆ: Festival počinjemo svečanim otvaranjem 2. marta u 19:00 sati, u predivnom prostoru Ateljea “Ismet Mujezinović” i, u toku dva dana trajanja, publici nudimo raznovrstan program. Primarno su to projekcije dobrih filmova, a onda i značajna diskusija o ljubavi i druženje. Poruka ovogodišnjeg festivala je “Zaljubi se zatvorenih očiju” pa se nadam da će se posjetitelji/ce zaljubiti u harmoniju različitosti i pridružiti nam se u brobi za život bez diskriminacije. Ljubav se prožima kroz cijeli program Merlinke i to je ono što izdvajam, tako da je obavezan dolazak na sve aktivnosti! 🙂

Kompletan program Merlinke u Tuzli pogledajte ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!