Prijavite se na trening “Borba protiv homofobije i vršnjačkog zlostavljanja među mladima” u Novom Sadu

01. 03. 2018

Piše: Redakcija
Foto: primaryleaders.com

Trening “Borba protiv homofobije i vršnjačkog zlostavljanja među mladima”, koji organizira Gej lezbejski info centar iz Srbije, bit će održan u Novom Sadu u Srbiji od 6. do 15. aprila 2018. godine.

Mlade LGBT osobe su žrtve homofobije, nasilja i manjka solidarnosti od strane svojih vršnjaka/inja i nastavnika/ca tokom školovanja. Pokušaji LGBT i ljudskopravaških organizacija u Srbiji da se pozabave ovim problemom nisu bili uspješni, jer je za provođenje bilo kakvih aktivnosti u školama potrebno posebno odobrenje Ministarstva obrazovanja, koje nije bilo voljno surađivati na ovim pitanjima.

Slična situacija sa homofobijom, vršnjačkim nasiljem i nasiljem u školama prisutna je i u Bosni i Hercegovini i dijelom u Hrvatskoj. Sa ovim projektom Gej lezbejski info centar želi razmijeniti iskustva i znanja, i pronaći alternativne načine rješavanja ovih problema, u suradnji sa partnerima iz Njemačke.

Iako mehanizmi zaštite pojedinaca/ki od diskriminacije postoje (na različitim nivoima u našim zemljama i u Evropi), potrebno je provoditi više aktivnosti usmjerenih na podršku pojedincima/kama pri prijetnjama od diskriminacije i nasilja, ali također usmjerenih na mlade ljude kako bi se podigao njihov nivo razumijevanja i tolerancije.

Gej lezbejski info centar predlaže drugi način rješavanja ovog problema kroz mrežu omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima.

Cilj treninga je obrazovati osobe koje rade sa mladima kako da koriste ove vještine u svom radu, te ih osnažiti da razviju i implementiraju aktivnosti u svojim lokalnim sredinama koje će se pozabaviti pitanjima homofobije i diskriminacije među mladima. Trening je predviđen za 24 ljudi – 20 učesnika/ca (9 iz Srbije, 5 iz Hrvatske i BiH, 3 iz Njemačke) i 4 trenera/ice odnosno eksperta/ice.

Radni jezik treninga će biti engleski. Učesnici/e bi trebali/e ispunjavati sljedeće kriterije: biti stariji od 18 godina; biti aktivni u radu sa mladima / koordintori/ce u organizacijama; aktivni u radu sa marginaliziranim grupama; voljni da preuzmu aktivniju ulogu u organizacijskom menadžmentu i razvoju strategija za prikupljanje finansijskih sredstava; u mogućnosti učestvovati u cjelokupnom kursu; u mogućnosti komunicirati i pratiti diskusije i prezentacije na engleskom jeziku.

Cjelokupan poziv za učešće možete pronaći ovdje. Rok za apliciranje je 14. mart, a učesnici/e će biti odabrani/e do 19. marta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!