Irska planira omogućiti upis imena obje majke u rodnim listovima djece rođene potpomognutom oplodnjom

23. 01. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: The Rainbow Babies

Irska vlada je dala zeleno svjetlo prijedlogu da na rodnim listovima djece lezbijskih parova, koja su rođena potpomognutom oplodnjom, budu upisane obje majke.

Dosad je u rodnim listovima bila navedena samo partnerica koja je rodila dijete. Usvoji li irski parlament ovaj prijedlog, svi će se lezbijski parovi koji imaju dijete rođeno medicinski potpomognutom oplodnjom moći registrirati, ili ponovno registrirati, kao djetetovi roditelji, javlja The Irish Examiner.

Ured za socijalnu zaštitu pojašnjava kako će novi zakon riješiti poteškoće u upisu istospolnih partnera uvođenjem kategorije “roditelj” umjesto striktnijih pojmova “otac” i “majka”. Ministrica zapošljavanja i socijalne zaštite, Regina Doherty, izjavila je da se promjene, iako utječu na relativno malen broj ljudi, dotiču pitanja koja su vrlo osjetljiva i od velike važnosti obiteljima na koje se odnose. Istaknula je kako je razgovarala s mnogim parovima koji se susreću s ovom pravnom dvojbom i kako će izglasavanje zakona biti prioritet. Pred irskim parlamentom zakon bi se trebao naći na proljeće.

Irska je u posljednje vrijeme unaprijedila mnoga LGBT prava. Prije četiri godine usvojila je Zakon o priznavanju roda kojim je trans osobama dopuštena pravna promjena roda samo na osnovi izjave, bez medicinske dokumentacije.

Pravo na samoodređenje dostupno je i maloljetnicima od šesnaeste godine uz sudski nalog. Irska tako prednjači pred mnogim drugim zemljama, no izvještaj koji je Doherty zatražila lani preporučio je daljnji napredak prema sustavu priznavanja roda za djecu bilo koje dobi. Preporučeno je i da priznavanje roda bude omogućeno rodno nebinarnim i interseksualnim osobama.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!