Istraživanje koje staje na kraj dezinformacijama: Djeci šteti diskriminacija, a ne odrastanje u istospolnim obiteljima

28. 10. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Kristina Josić Photography/Dugine obitelji

Samo nekoliko dana prije kraja poštanske ankete u Australiji u uglednom medicinskom zborniku objavljena je studija koja pokazuje da su djeca istospolnih partnera jednako uspješna kao djeca heteroseksualnih parova na emocionalnom, društvenom i obrazovnom planu. Studija je istaknula ono što LGBT aktivisti već dugo ponavljaju – problemi s kojima se djeca suočavaju nisu u njihovim obiteljima, već u diskriminaciji.

Studija organizacije Melbourne Children naslovljena “Djeca su dobro: šteti im diskriminacija, a ne istospolni roditelji” čiji rezultati pobijaju glavni argument protivnika bračne jednakosti da dijete treba majku i oca kako bi se razvilo u zdravog pojedinca pregled je tri desetljeća istraživanja.

Stati na kraj svim pogrešnim informacijama

Sami tvorci studije tvrde kako im je namjera bila stati na kraj svim pogrešnim informacijama vezanim za djecu istospolnih parova i ističu da su i druge studije u Australiji i diljem svijeta imale iste rezultate.

Neke od studija koje su uključene bile su ovogodišnje istraživanje na Pravnom fakultetu Columbia koje je ispitivalo mentalno zdravlje osoba odgajanih u obitelji gejeva ili lezbijki, studiju Američkog sociološkog udruženja čiji su rezultati pokazali da su djeca iz istospolnih brakova jednako uspješna po mnogim mjerilima blagostanja i australskog instituta koji se bavi studijama obitelji iz 2013. koja je također pokazala da odrastanje u istospolnoj obitelji ne šteti djeci, piše Guardian.

Ova otkrića u skladu su s općim stajalištem stručnjaka na području studija obitelji i psihologije. Opće je uvjerenje da sastav obitelji nije ono što utječe na uspjeh djeteta i njegov pozitivni razvoj, nego procesi u obitelji poput kvalitete odgoja, mentalnog zdravlja roditelja, kvalitete obiteljskih odnosa i zadovoljstva istima.

Autori upozoravaju na to da su studije čiji rezultati pokazuju da odrastanje u istospolnim obiteljima negativno utječe na djecu metodološki manjkave. Primjerice, studija sociologa Marka Regnerusa, na koju se u prošlosti pozivala i Željka Markić, ispitivala je razliku između osoba koje su odrasle u istospolnim obiteljima bilo kakve konfiguracije i osoba iz stabilnih, heteroseksualnih obitelji s dva partnera, što je nesumnjivo metodološki upitno.

Svima u svijetu medicine dužnost je zaštititi sve društvene skupine

Ipak, ovogodišnja je studija pokazala da mladi koji se drugačije rodno identificiraju ili imaju drugačije seksualne orijentacije doživljavaju više psihološkog nasilja u Australiji. LGBTIQ osobe sklonije su razvoju mentalnih bolesti, samoozljeđivanju i suicidu od ostatka mladih.

Uzrok je ovakvim podacima zlostavljanje, stigmatizacija i diskriminacija s kojima se susreću, u koje se može ubrojiti i sama debata o bračnoj jednakosti.

Negativni stavovi koji su iskazani tijekom debate mogu loše utjecati na mentalno zdravlja mladih i adolescenata pa potencijalne negativne utjecaje takvih komentara treba prepoznati i uzimati u obzir. Suprotno tome, postoje dokazi da je ozakonjenje istospolnih brakova imalo pozitivan utjecaj na zdravlje istospolnih obitelji i LGBTIQ mladih.

Jedan od autora studije, profesor Frank Oberklaid, ističe kako je svima u svijetu medicine dužnost zaštititi sve društvene skupine, a osobito ranjive populacije, predočiti objektivne dokaze i ispraviti negativne predodžbe, s ciljem da se ublaži retorika o istospolnim brakovima, stoga poziva na izbjegavanje pogrdnih poruka u završnim tjednima ankete koje bi mogle imati negativan utjecaj na djecu.

Glasovanje završava 7. novembra, a rezultati će biti objavljeni 15. novembr. Zasad je strana koja podržava bračnu jednakost u uvjerljivom vodstvu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!