Još samo jedan način postojanja – sretna vam sedmica biseksualnih osoba

26. 09. 2015

Some sort of flagIzvor: Sarajevski otvoreni centar

“Ja sam biseksualna. Eto ako baš moram da kažem i zalijepim sebi još jedan identitet. Znam da su mi se oduvijek sviđali i dečki i cure. Naravno, ne u isto vrijeme. Ali znam da se zaljubim, baš!”, kaže M. dok gledamo prolaznike iz gradske kafane.

Još od vremena stounvolske revolucije kada su LGBT i queer osobe ustale protiv ugnjetavanja i podigle revluciju za svoja prava, slovo B u čitavom pokretu je ostalo najmanje prisutno. Gej i lezbejska zajednica je jačala, svaka u svom pravcu, trans* zajednica sa svojim potrebama krči svoj put sve ove godne ka slobodi, a biseksualne osobe su – ni tamo, ni tu.

Biseksualna zajednica postoji ali je još uvijek prilično nevidljiva. Neki će reći da je biseksualnim osobama najlakše jer uvijek lako mogu da se priklone nekoj mainstream struji. Društvo ali i sama LGBT zajednica voli da pojednostavi stvari i da te odmah svrsta u kategoriju “ili si gej ili nisi”. Za biseksualne osobe još uvijek stoje dva ista pitanja – možda se kriješ jer si zapravo gej ili to je faza, i to je OK.

“Voljela bih kada bi prestali da mi govore da je to samo faza, jer zapravo sam biseksualna cijeli svoj život. Naravno tada nisam znala da to ima naziv – biseksualnost”, nastavlja priču M.

Biseksualne osobe nisu neodlučne, niti samo eksperimentišu. Čak i da je tako, kao da su manje važni/e. I ne, nisu ništa više ili manje promiskuitetni/e nego bilo koja druga skupina. To su samo neke od tipičnih predrasuda.

“Ako mi se sviđaju oba pola/roda ne znači da sam u poliamoričnim vezama ili da nisam u stanju da ostvarim vezu. Prosto se desi. Imala sam super veze s muškarcima, ali i super veze sa ženama. Sada sam sa ženom. Već par godina. I ne razmišljam o identitetima. To je sve, na kraju krajeva, naša seksualnost.” – reče mi D.S. i odjuri da se nađe sa curom.

Pronaći istomišljenike i biseksulane osobe oko sebe je olakšanje za mnoge u šarolikoj LGBT zajednici. D. kaže: “Osjećam se nekako bezveze jer kad gej prijateljima kažem da mi se stvarno svidi neka djevojka, kao da sam manje gej. Mislim, sviđaju mi se i cure i muškarci. Ne odjednom, ali eto izgleda da sam za našu (LGBT) zajednicu manje gej ili nisam pravi gej, šta god to značilo.”

“Ako dođem u ekipu sa djevojkom odmah misle da sam lezbejka, kada saznaju da sam bila sa muškarcima i da sam imala dobre veze i odnose, prva rečenica je ‘Ah, pa ti nisi prava leca’! Uvijek ista priča.”

Nikad dovoljno dobri/e ni za strejt ni za LGBT zajednicu.

Biseksualnost je romatična i seksualna privlačnost ka oba pola. I termin biseksualnost kao i hetero i homoseksualnost je skovan u 19. stoljeću. Seksualna orijentacija je dio kontinuuma. Alfred Kinsey se mnogo bavio tim pitanjem i njegova najvažnija djela proučavaju upravo ljudsku seksualnost u svom kontinuumu.

U stara vremena, Grci i Rimljani, dok još nisu postojale kovanice i identiteti, muškarci su imali seks i ljubavne odnose sa muškarcima, jednako kao što su i žene imale svoje ljubavnice. Nije bilo pitanja identiteta i pripadnosti zajednici onako kako danas posmatramo seksualnost.

Kada govorimo o biseksualnosti, drugačije su reakcije na muškarce i žene koji/e se autaju kao biseksualne osobe. Za žene, neki misle da im je lakše ali u isto vrijeme se doživljavaju kao seksi varijanta za zabavu. Za muškarce je nešto teže – prvo pitanje u propitivanju nečije seksualnosti je “znači, kriješ se, zapravo si gej?!” Iz istog razloga većina biseks muškaraca se uopšte ne auta.

U nekim zemljama, upravo zato jer se ne osjećaju da pripadaju niti gej niti strejt zajednici, biseksualne osobe ostaju nevidljive u zajedničkim borbama, pa stoga osnivaju svoje zajednice i svoje pokrete. Dan vidljivosti biseksulanih osoba obilježava se 23. septembra. Tog dana biseksualne osobe slave svoju biseksualnost, svoju istoriju, zajednicu i kulturu. Zapravo cijela sedmica od 20. do 27. septembra posvećena je podizanju vidljivosti biseksualnih osoba. Postoje i dio su nas.

Dok homoseksualnost postaje mainstream, za biseksualnost se još uvijek vjeruje da je zabavna faza života, dok se ne opredijelimo za jednu od strana. Ili jesi ili nisi (gej).

Zaboravimo podjele, slavimo sebe i uživajmo u našim različitostima. Biseksualnost je još samo jedan način iskazivanja ljubavi.

Sretna vam Sedmica vidljivosti biseksualnih osoba!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!