Kada će se u BiH razmatrati Zakon o životnom partnerstvu?

03. 03. 2014

leS1_642579S1Krajem prošle sedmice održano je prvo parlamentarno čitanje prijedloga Zakona o životnom partnerstvu u Hrvatskoj. Na čitanju su se mogla čuti različita stanovišta vezana za ovaj Zakon, ali zaključak cjelokupnog zasjedanja je ipak pozitivan.

Zastupnik u parlamentu Peđa Grbin je izjavio da istospolni parovi nemaju jednaka prava kao heteroseksualni, te da je Hrvatska upravo zbog toga dužna donijeti jedan ovakav zakon. Dodao je i da Hrvatska kao članica Evropske Unije treba da poštuje propise koje ona nalaže.

Na izjavu Dražena Đurovića da je “brak zajednica muškarca i žene”, Domagoj Hajduković iz SDP-a izjavio da se ovdje radi o temeljnim ljudskim pravima i da bi “djecu trebalo zaštititi od društva koje ih osuđuje, a ne od istospolnih roditelja”. Marija Lugarić se pridružila stranačkom kolegi i poručila Đuroviću da se porodica ne svodi, kao što on to vidi, na prokreativnu zajednicu već da država prepoznaje i štiti i druge oblike zajednice koje se isto zovu porodica.

Nakon što je nekoliko zastupnika pokušalo da diskusiju svede na razgovor da, ukoliko se usvoji jedan ovakav zakon, u Hrvatskoj neće imati ko rađati djecu, Branko Vukšić kroz navođenje primjera iz država koje su ozakonile istospolne brakove rekao da u tim društvima i dalje postoje i djeca i heteroseksualni brakovi, te da je zato lažno stvaranje panike suvišno i bespotrebno.

“Sve obitelji trebaju imati jednaka prava, a Vlada bi trebala poslati poruku ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava bez ikakvih kompromisa”, izjavila je Sanja Juras iz lezbejskog udruženja Kontra.

Sigurno je da je Hrvatska, stavljanjem u razmatranje usvajanja ovog Zakona, napravila korak naprijed u poštivanju i jednakosti ljudskih prava svih građana_ki.

Istospolne zajednice trebaju imati mogućnost zakonskog prepoznavanja, što bi im jedan ovakav zakon pružio. Hrvatski parlament je ozbiljno pristupio prvom čitanju, te je nacrt Zakona prošao u drugi krug, te se očekuje njegova razrada i drugo čitanje. Nadamo se da će se i u Bosni i Hercegovini uskoro otvoriti mogućnost za izradu jednog ovakvog zakona koji će doprinijeti boljem poštivanju prava LGBT osoba, te jednakosti svih osoba.

Izvor: www.crol.hr, www.ibela.org, www.queer.hr

Piše Redakcija portala

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!