Kalifornija: Operacije na interseks bebama oštro osuđene pionirskom odlukom

07. 09. 2018

Izvor: Transserbia.org

Kaliforija je postala prva država u SAD-u koja je zvanično priznala interseks prava, izglasavši dokument kojim se osuđuje praksa operisanja genitalija kod djece.

Rezolucija 110 (SCR110) donijeta je u utorak, 28. augusta, i izglasana većinski od strane kalifornijskog zakonodavnog tijela pošto je predstavljena od strane senatora Scotta Wienera uz podršku mnogih LGBT+ organizacija, uključujući i organizaciju koja se bori za prava interseks mladih u Kaliforniji – interACT Advocated for Intersex Youth and Equality California.

Dokumentom se potvrđuje da su „interseks djeca dio različitosti naše države i treba ih slaviti, a ne na njih gledati kao na grešku koju treba popraviti“.

Dokumentom se također zdravstveni radnici savjetuju da uzmu u obzir dobrobit interseks djece i omoguće im da sami odluče da li će se podvrgnuti „operacijama koje će im živote preokrenuti iz korijena i nepovratno, i kao što to često biva, nanijeti im štetu koja se ne može popraviti.“

Prema organizaciji Human Rights Watch, ova odluka je prvi primjer u SAD-u gdje zakonodavno tijelo od medicinske zajednice zahtijeva da ustanovi standarde njege za interseks djecu.

„Ova odluka ukazuje na to da država ima poštovanja prema osobama rođenim s varijacijama spolnih karakteristika“, izjavio je Kyle Knight, iz HRW, i autor dva izvještaja na temu interseks stanja.

„Odluka poziva udruženja medicinskih stručnjaka da iskreno preispitaju medicinske dokaze i etiku i razviju standarde njege kojim će se inerseks osobe tretirati s istim poštovanjem kao i ostali pacijenti“, dodao je.

Termin „interseks“ se generalno koristi za osobe čija se spolna i reporoduktivna anatomija ne uklapa u tipičan koncept muško/ženske binarnosti i obuhvata nekoliko vrsta varijacija.

Prema Društvu za interseks stanja Sjeverne Amerike, jedna u 100 beba imat će karakteristike koje „odstupaju od standarda za djevojčice i dječake“, a otprilike jedna do dvije osobe na 1000 rođenja bivaju podvrgnute operacijama kako bi se izgled njihovih genitalija „normalizovao“.

Različite organizacije, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, opisuju ove operacije kao „medicinski nepotrebne“, te da mogu imati „posljedice koje ostaju za cijeli život“ na fizičko i mentalno zdravlje onih koji su podvrgnuti ovakvim procedurama.

Ova odluka države Kalifornije pozdravljena je od strane LGBT+ aktivista/kinja koji su se zalagali/e za njeno usvajanje.

„Odluka predstavlja konkretan korak ka mjerama kojima se poštuju prava interseks osoba,“ oglasila se organizacija GLAAD na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Siri May, koordinatorka programa OutRight Action International Ujedinjenih nacija, čestitala je aktivistima/kinjama organizacije interACT na podršci koju su pružili/e „prvom uspješnom dokumentu američkog zakonodavstva kojim se priznaju zloupotrebe ljudskih prava interseks osoba i kojim se slavi njihovo dostojanstvo.“

Organizacija interACT se takođe oglasila na Twitteru sa „Uspjeli/e smo“.

Maja mjeseca prošle godine zabilježeni su pokušaji zakonodavaca američke države Nevada da zabrane operacije na interseks bebama i djeci. Kalifornija je također u oktobru 2017. postala prva američka država koja je pravno priznala postojanje trećeg roda. Zakon o priznavanju roda stupit će na snagu 2019. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!