Kanada se ispričala LGBT žrtvama čistki i progona

30. 11. 2017

Izvor: Crol.hr

“Duboko žalim i stidim se zbog svega što smo učinili, a s ovog mjesta danas poručujem, pogriješili smo”, kazao je, između ostalog, kanadski premijer Justin Trudeau u isprici svojim LGBT sugrađanima koji su trpjeli višedesetljetni progon i čistke uz blagoslov države.

Naime, 1950-ih je Kraljevska kanadska konjička policija pokrenula široku kampanju za uklanjanje gejeva i lezbijki iz vojske i drugih državnih institucija jer su ih doživljavali kao populaciju podložnu ucjenama Sovjetskog Saveza, premda ne postoje poznati slučajevi državnih službenika, gejeva i lezbijki koji su odavali informacije Sovjetima.

Kako bi identificirali mete, vlasti su ih nadzirale i prijetile im, a jedan je profesor sa Sveučilišta Carleton čak izumio uređaj koji je “znanstveno” mogao utvrditi je li netko gej ili lezbijka, takozvani fruit machine. Narednih godina istražitelji su “nadogradili” svoje tehnike koristeći se detektorima laži te detaljnim i ponižavajućim ispitivanjima žrtava o njihovim seksualnim životima.

“Devijantni i nezapošljivi”

Takozvana “LGBT čistka” se iz policije proširila na Ministarstvo vanjskih poslova te druga ministarstva i državne agencije. Ljudi zahvaćeni tim čistkama bili su suočeni s otkazima, premještajima u druge odjele, degradacijama, nemogućnostima napredovanja i drugim vrstama diskriminacije.

Nije bilo neobično ni da osobe koje su priznale svoju homoseksualnost budu primorane birati hoće li napustiti dotadašnje poslove ili se podvrgnuti psihijatrijskim tretmanima. Osim toga, gejevima i lezbijkama često je u dosjeima stajalo kako “nisu prikladni za zapošljavanje” ili su pak “devijantni”.

Premda je Kanada djelomično dekriminalizirala homoseksualnost 1969, spomenuti programi nastavili su se do 1992. i uništili desetke tisuća života. Zabilježena su i “korektivna silovanja” lezbijki. Vjeruje se i da su neke od žrtava, nakon što su im bile uništene karijere, počinile samoubistva.

Justin Trudeau je u svom govoru pred Donjim domom parlamenta u Ottawi te čistke nazvao “kolektivnom sramotom”.

“To je poražavajuća priča o ljudima koje je vlada proglasila kriminalcima, ljudima koji su izgubili sredstva za život, a u nekim slučajevima i same živote. Nije riječ o nečemu što se dogodilo davno i što je zaboravljeno. To se događalo sistematski, u Kanadi, i to veoma nedavno”, rekao je Trudeau.

Bol se ne može izbrisati u jednom danu

“Duboko žalim i stidim se zbog svega što smo učinili, a s ovog mjesta danas poručujem, pogriješili smo. Isptičavamo se. Žao mi je. Nama je žao. Žao nam je zbog sistematskih državnih progona”, poručio je u emotivnom obraćanju, uz ovacije prisutnih.

Inače, ova je isprika najnovija u nizu izjava liberalne Trudeauove vlade koja se obvezala na ispravljanje povijesnih nepravdi.

Nagodbom između žrtava i države, Kanada će žrtvama čistki isplatiti odštetu od 145 miliona dolara, a žrtve koje su pretrpjele psihičku i fizičku štetu imaju pravo i na odštete u iznosu do 150 miliona dolara. Budući da su mnoge od njih preminule, država će izdvojiti još 15 miliona za memorijale u njihovu čast, što uključuje izgradnju nacionalnog spomenika u Ottawi i obrazovne programe o povijesti diskriminacije gej i transrodnih osoba.

Ovu je povijesnu ispriku prokomentirao i 55-godišnji Simon Thwaites koji je u čistkama izgubio sve nakon što je 1989. bio otpušten iz vojske zato što je gej. Kazao je kako je njegovo uzbuđenje zbog nagodbe ipak zasjenjeno zbog trauma koje je trpio desetljećima.

“Ovo je veliki korak, no bol i štetu ne možete izbrisati u jednom danu”, rekao je.

Kompletan govor Justina Trudeaua pogledajte u nastavku.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!