SOC reagirao na imenovanje Harisa Zahiragića u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu

01. 12. 2017

Piše: Redakcija

Sarajevski otvoreni centar reagirao je na imenovanje Harisa Zahiragića u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevo saopćenjem pod nazivom UNSA – Institucionalizovana homofobija i transfobija pod krinkom obrazovanja i zaštite ljudskih prava. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

***

Povodom dopisa Sarajevskog otvorenog centra kojim je tražena reakcija na homofobne i transfobne izjave tadašnjeg predsjednika Studentskog parlamenta UNSA, Harisa Zahiragića, Senat Univerziteta u Sarajevu, na svojoj sjednici 29.03.2017. godine, zauzeo je jedinstven stav kojim osuđuje bilo kakav javni istup i djelovanje koje narušava ljudska prava i dostojanstvo, pa samim tim osuđuje i nastup u kojima se vrijeđa lično dostojanstvo LGBT osoba. U istom dopisu istaknuto je i da je Univerzitet u Sarajevu uvijek podržavao i bio promotor ljudskih prava, podsticao na tolerantnost i međusobno uvažavanje, insistirajući na pravičnosti i ravnopravnosti bez obzira na nacionalnu, rasnu, spolnu pripadnost, imovinsko stanje, porijeklo, invalidnost, porodični status i sl.

Svoju posvećenost navedenim idealima Senat UNSA dokazao je tačno 8 mjeseci kasnije, 29.11.2017. imenujući na svojoj izbornoj sjednici, nikoga drugog do Harisa Zahiragića u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, a na osnovu Odluke Studentskog parlamenta UNSA o izboru člana Upravnog odbora – predstavnika studenata.

Dokazao je, tako, Senat svoju privrženost pravičnosti, svoje podsticanje na toleranciju i promovisanje ljudskih prava, ali i svoju posvećenost interesima svojih studenata/ica koji su u martu 2016. nakon prvih istupa Zahiragićevih, u velikom broju reagovali tražeći očitovanje Univerziteta i jasnu zaštitu ljudskih prava svih studenata/ica. Zanemario je, dakle, Univerzitet pritužbe svojih studenata/ica i civilnog društva, pogazio svoje stavove, Etički kodeks Univerziteta i zakone BiH.

Univerzitet u Sarajevu jasno je pokazao upravo svoje homofobno i transfobno lice, i ne trudi se više ni prikriti da je sva priča o zaštiti ljudskih prava samo prazna floskula. Potvrdio je to Univerzitet neblagovremenom, mlakom i od javnosti prikrivenom osudom homofobije i transfobije u izjavama Harisa Zahiragića. Također, ignorisanjem i propuštanjem osuda ksenofobije, homofobije i transfobije Fahire Fejzić Čengić, profesorice na Fakultetu političkih nauka ovog Univerziteta, koja ove stavove prenosi u udžbenicima koji se koriste u izvođenju nastave. Izignorisao je Univerzitet i prijedlog Sarajevskog otvorenog centra, od 27.04.2017., da se održi sastanak i razgovara o mogućnosti senzibilizacije njegovog osoblja o ljudskim pravima LGBTI osoba, s kojima očigledno imaju problem. Na kraju, zacementirao je sve to svoje nečinjenje i ignorisanje imenovanjem Harisa Zahiragića u svoj Upravni odbor.

Obezvrijeđene su tako sve žalbe, svi zahtjevi upućeni Etičkom komitetu, sva upozoravanja studenata/ica i civilnog društva. Zadat je još jedan udarac visokoškolskom obrazovanju u Kantonu Sarajevo omogućavanjem osobama koje aktivno krše ljudska prava manjina da kroje obrazovne politike. Još jednom je poručeno LGBTI studentima/cama svih Fakulteta UNSA da za njih tu nema mjesta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!