Lamija Begagić: 10 razloga za prajd: Dani za šetnju, dani za ponos

20. 04. 2018

Piše: Lamija Begagić

Napokon su došli topli dani. Poprilično smo već zagazili u proljeće, a mnogi među nama već uveliko kuju planove za ljetne odmore. Oni navučeni na prajdove prilagođavaju svoja ljetovanja datumima svjetskih i regionalnih prajdova i brižljivo ih upisuju u kalendare.

I njima koji to već znaju, a i onima koji još nisu otkrili/e draži šetnje, ponosa i učešća na tako raznolikim prajdovima, dajemo (barem) deset razloga zašto ovog proljeća ili ljeta trebaju pohoditi barem jednu paradu ponosa!

  1. …da guzica vidi puta 🙂

Odlazak na prajd, prilika je i da upoznaš grad u kojem se održava. Ne samo dok hodaš predviđenom trasom, već i dok osluškuješ bilo grada, posmatraš posmatrače/ice kolone, kao i njene učesnike/ice, ali i kasnije, kad zvanična parada prođe. U mnogim gradovima prajd nije samo šetnja od tačke A do tačke Q (pardon B! 😉 !), već je sama šetnja počesto tek dio sedmice (gdjegod i mjeseca!) ponosa u toku koje se dešavaju mnogi kulturni i zabavni događaji na različitim lokacijama u gradu.

I ne zaboravi da se na prajd obično putuje sa ekipom, a grupno putovanje, bilo automobilom, ili još bolje vozovima i autobusima, uvijek je neprocjenjivo iskustvo.

  1. …da te vide

Da nas vide onakve kakvi/e smo (nasmijani/e, rasplesani/e, veseli/e, šareni/e i – stvarni/e!) – nije li to ideja vodilja svake parade ponosa? Svaka šetnja pojačava vidljivost, a tvoje mjesto u njoj ne samo da joj daje na masovnosti, već i tebi olakšava (samo)prihvaćanje. Uvijek možeš u neobaveznom razgovoru sa kolegicama i kolegama, kada budete prepričavali/e godišnje odmore, reći da si bila/bio na prajdu, trznuti vesele fotografije (vidi pod 7!) i ispričati koga si sve upoznala/upoznao… Tako će te vidjeti i oni/e koji/e u koloni sa tobom nisu bili/e, a važno ti je da te vide.

  1. …da vidiš

Prajdovi su uvijek dobra prilika za staro dobro mahalanje. A bome i flertovanje.

Oni su često i mjesta gdje se steknu neprocjenjiva prijateljstva, padnu zaruke, smrtno se zaljubi ili se samo svim čulima upija sva ta sličnost u različitostima i obrnuto.

  1. …da pronosaš zastavu

Postoji parafraza starih dobrih Makovih stihova koja se odnosi na zastavu LGBTIQ ponosa i kaže “neke tišti, naše štiti!” (Mak Dizdar, Zapis o štitu: Poiskah štit dobri da štiti me / Bacih ga potom dobrog jer / Tišti me). Dobro, dobro, ne postoji, ali se autorici ovog teksta dopada, pa je rado pušta u upotrebu, a svi/e oni/e koji/e su imali/e iskustva s nošenjem i ogrtanjem u zastavu složit će se s nama da ma koliko je kod nas svaka LGBT simbolika visoko rizična i mogla bi tištiti sve koji je izlažu, nose i pokazuju, ona ipak stvara i neobičan osjećaj zaštićenosti. Možda jeste meta, ali je i pancir.

Svaka je parada ponosa prilika da istaknete simbolike, poruke i parole. Kakve god osmislite – kreativne, ali i jake, važne i direktne. Ne nosi se samo prepoznatljiva simbolika gej, bi, lezbejskog ili transponosa, već i političke poruke, jer pravi prajdovi po pravilu bi trebali biti i ostati prva linija fronte za ina ljudska prava od rodnih do radničkih!

  1. …da preporučiš drugima

Da možeš preporučiti drugima i dovesti druge, širiti staru dobru “od usta do usta” priču koja je bolja od svake reklame i svakog teksta poput ovog, je više nego dobar razlog da posjetiš neki prajd. Jer sjeti se, i ti si skupljala/skupljao informacije od drugih! Nije li super trenutak kad shvatiš da si nakupio/nakupila dovoljno prajdovskog iskustva da ga dijeliš s vaskolikim dunjalukom, savjetuješ, daješ tips and tricks i maaalkice se foliraš ;)?

  1. …da isfuraš novi modni dodatak

Super je naručiti rainbow čarape i ceker s porukama o nekupovanju već usvajanju pasa i mačaka, al je još superije to pronosati da i drugi vide. Još ako te zapazi pronicljivo oko kakve (zgodne) fotografkinje ili (zgodnog) joj muškog kolege, pa ispadneš na portalima, veselju nikad kraja.

  1. …da napraviš i pokazuješ šarene i vesele fotke

Zastave, psi, djeca, konfete, osmijesi i boje – sve to pršti na paradama, a sijat će i sa tvojih fotografija, krasiti cover i profilne fotke, naći se na zidu kancelarije ili sobe i dugo nakon što nas ljeto napusti (mora i to nekad)…

  1. …da partijaš prije, tokom i poslije parade

Zabava, zabava, zabava – to nakon borbe, aktivizma i ponosa stoji na imaginarnoj opisnoj listi svakog prajda. Možeš, dakako, samo prošetati, pronijeti poruke, podržati, biti ovisna/ovisan o ulici, ali možeš i partijati sa ekipom koju znaš ili tek upoznaš. Postoje prajdovski partiji, mnogo zabave vezane uz sam prajd, ali i zabave s novom ekipom insajdera koja će te rado provodati i otkriti svoje friendly kote za druženje i ples do sabaha!

  1. …da pjevaš

Gotovo svaka parada ponosa ima svoje muzičke kulise, tako da cijelo vrijeme po inerciji pjevaš, a ta energija ponese čak i one koji u sevdah ne padaju baš tako često. Pjeva se i kada kolona stigne do kraja predviđene trase, pjeva se i nakon što izađeš iz kolone, a playliste možda možeš naslutiti, ali bome te mogu i vraški iznenaditi.

  1. …da osjetiš adrenalin, hrabrost i ponos (i navučeš se na sve troje)

I na koncu, zadnje, ali najvrednije što ti učešće na paradi ponosa može dati jeste adrenalin koji te dugo ne pušta i vraća se svaki put kad prepričavaš događaje s prajda ili ga se pred san sjetiš.

Biti dijelom parade ponosa množi osjećaj ponosa geometrijskom progresijom. I opasno se uvlači pod kožu.

***

Prajdove koje u narednom periodu možete posjetiti su:

– 17. povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u Zagrebu – Zagreb Pride, održat će se 9. juna 2018.
– Nedelja ponosa u Beogradu održat će se od 10. do 16. septembra 2018, a povorka ponosa će se održati 16. septembra 2018.
– Ljubljana Pride Festival trajat će od 15. do 23. juna, a povorka ponosa održat će se 23. juna 2018.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!