LGBT medijske kampanje: „Nisam šala“

06. 08. 2013

Medijske kampanje za promicanje prava LGBT osoba su najvidljiviji javni događaji u LGBT zajednici, osim Povorki ponosa. Ciljevi medijskih kampanja su smanjenje stigmatizacije prema LGBT osobama, te promicanje ravnopravnosti LGBT osoba. Poruke medijskih kampanja se mogu prenositi putem različitih medija: plakata, fotografija, video i audio uradaka. Učesnici_e medijskih kampanja, su osim samih LGBT osoba, često i slavne ličnosti. Na taj način se šira javnost upoznaje sa problemima LGBT osoba i ima priliku razbiti usvojene predrasude prema LGBT zajednici. Predrasude koje postoje uglavnom zbog nevidljivosti LGBT osoba u javnom prostoru, koje zbog straha od neprihvaćanja kriju svoj identitet, te tako većina straight ljudi nema priliku da face to face upozna i prihvati LGBT osobe. Također, zbog izoliranosti mnoge se LGBT osobe osjećaju usamljeno i nemaju podršku u svojoj okolini, te je još jedan od ciljeva medijskih kampanja, pokazati im da nisu sami_e.

Najnovija medijska kampanja koja se širi online zajednicom je No Soy Tu Chiste ili I’m Not a Joke (“Nisam šala”). Ta kampanja širi svijest o LGBT zajednici kroz umjetnost i dizajn, a osmislio je Daniel Arzola povodom nedavnih napada na seksualno različitu zajednicu u Venecueli. Za početak cilj joj je da se proširi online zajednicom. Oni_e koji_e žele aktivno učestvovati u kampanji mogu to učiniti preko twittera koristeći hashtagove #NãoSouUmaPiada #NoSoyTuChiste #ImNotaJoke ili lajkajući stranicu na Facebook-u i sherajući postere kako bi podržali_e kampanju.

i am not a joke 1

i am not a joke 2

i am not a joke 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
i am not a joke 6

 

Pogledajte više medijskih kampanja na slijedećim linkovima:

Amerika: No H8, It gets better

Bosna i Hercegovina: Neka ljubi tko god koga hoće

Hrvatska: Dosta homofobije

Srbija: Okuraži se

Više slika iz kampanje I'm not a joke pogledajte na nosoytuchiste.tumblr.com

Piše Jadranka Ćuzulan

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!