LGBT filmovi u programu ovogodišnjeg SFF-a: Pobjednik Kana Blue is the warmest color

07. 08. 2013

Blue_is_the_Warmest_Color_poster16. augusta se otvara 19. izdanje Sarajevo film festivala. Karte su u prodaji od 4. augusta, i između ostalih, gledatelji_ce su u mogućnosti pogledati čak četiri filma LGBT tematike, od filmova sa lezbejskim parom, gej parom, trans* osobom do filma o tinejđerskim stavovima spram gej populacije. Od ova četiri filma čak tri su iz Francuske, dok je jedan iz Srbije.

Blue is the warmest color (La vie d'Adèle) je film o kojem se već dosta pisalo, ovogodišnji dobitnik Palme d'Or na Kanskom filmskom festivalu. To je francuski dugometražni igrani film režisera Abdellatifa Kechiche. Baziran je na francuskom stripu Blue Angel, autorice Julie Maroh. Film priča priču o 15-ogodišnjoj Adele koja ne preispituje svoju seksualnost, sve dok ne upozna Emmu, djevojku sa plavom kosom, koja joj omogućava da otkrije strast i pronađe se kao žena i odrasla osoba.

Film je izazvao mnogo kontroverze, ali nepodijeljenu pohvalu kritičara i struke. Mnogi su bili šokirani sa dugim i eksplicitnim scenama seksa, toliko da su neki kritičari čak izjavili da bi film trebalo editovati, prije nego što bude prikazan. Kritičar The Daily Telegrapha je izjavio da premda film traje tri sata, jedini problem koji on vidi u tome, je što nije trajao još sedam sati. Međutim, negativne kritike, došle su od same autorice stripa, koja je zaključila da ona kao lezbejka i feministica, nije zadovoljna redateljskom vizijom – ne smatra da je film iznevjerio, ali za nju je neinovativan, preksplicitan i zbunjujući, kako za heteronormativnu, tako i za queer publiku.

Članovi žirija, na čelu sa Steven Spielbergom, su uručujući Palme d'Or, napravili presedan, obznanivši da ovom nagradom osim redatelju, odaju priznanje i dvjema glavnim glumicama. Osim ove nagrade film je dobio i FIPRESCI nagradu na Kanskom filmskom festivalu.

Film igra u programu Kinoscope, 23. 8. i 24. 8.

Još jedan francuski dugometražni igrani film LGBT tematike je Stranger by lake (L'Inconnu du lac), redatelja Alaina Guiraudiea. Radnja filma odvija se na jezeru, na skrivenoj obali, koja je mjesto za upoznavanje gej muškaraca. Tu se Franck zaljubljuje u Michela, atraktivnog, ali smrtno opasnog muškarca.

Film je dobio Un Certain Regard nagradu za najboljeg redatelja na Kanskom filmskom festivalu i Queer palm nagradu.

Film igra u programu Kinoscope, 20. 8.

Jedan od LGBT filmova koji se prikazuju, je iz naše regije, srbijanski kratki dokumentarni film, When I was a boy, I was a girl (Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka), redateljice Ivane Todorović.

Film priča priču o Goci, transvestitu iz Beograda, koja odgaja svoju nećakinju kao kćerku. Goca je u vezi sa 18-godišnjim mladićem, koji joj krade novac, zarađen seksualnim uslugama.

Nekoliko mjeseci poslije filma, Goca se prestala baviti prostitucijom i počela je raditi kao aktivistica za trans* prava. Još uvijek traži srodnu dušu, a njezina nećakinja se udala.

Film je dobio nekoliko nagrada i nominacija: bio je nominiran u konkurenciji za Berlinare shorts, Teddy nagradu, oficijelnu queer nagradu na Berlinskom filmskom festivalu, u konkurenciji Kratki film. Osvojio je tri nagrade: Na Filmskom festivalu filmova jugoistočne Europe (SEEfest) u Los Angelesu, osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film, “No Limit Award”, nagradu u specijalnoj kategoriji koja se, na ovom festivalu prvi put dodeljuje filmu koji se bavi temom ljudskih prava LGBT populacije i na Beogradskom festivalu Kratki metar, nagradu za najbolji srbijanski dokumentarni film. Osim toga, Goca je nominirana za nagradu Duga, nagradu za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije, i zaštitu i poboljšanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, koju dodjeljuje Gej strejt alijansa.

Film igra u Takmičarskom programu, Dokumentarni film, 20. 8.

Još jedan francuski, kratkometražni igrani film, je It’s not a cowboy movie (Ce n'est pas un film de Cow Boys) redatelja Benjamina Parenta. Film govori o četvero tinejđera, dva momka i dvije djevojke, koji u školskom wc-u, raspravljaju o filmu koji su gledali sinoć na televiziji. Film je Brokeback Mountain.

Film igra u programu Carte Blanche: Semaine de la Critique, 20. i 21. 8.

Piše Jadranka Ćuzulan

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!