Majka koja je dala oglas da se ne odriče svoje kćerke lezbijke: Dužnost je roditelja da budu na strani djece

Izvor: BBC na srpskom

„Mama, ja imam djevojku.” Ovu rečenicu Gordana Perunović nikada neće zaboraviti. Tim riječima joj je kćerka rekla da je lezbejka.

„Prvo što mi je palo na pamet kada sam to čula bilo je – koliko mi je dijete hrabro. Odavno sam sumnjala da mi je kćerka gej i bilo mi je drago što me je uključila u život.”

Gordana je tokom vikenda ovo iskustvo podijelila sa cijelom Srbijom. U dnevnom listu Večernje novosti objavila je oglas u kojem se ne odriče „djece ni iz kog razloga i ni po koju cijenu”.

Samo dan ranije, sličan oglas druge majke izašao je u Danasu. Ona je napisala da se ne odriče kćerke „samo zato što je odlučila da ne krije svoj život sa onom koju voli”.

Ove majke odlučile su da učestvuju u kampanji organizacije “Da se zna” koja pruža podršku LGBT osobama i bavi se evidentiranjem slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji.

„U našem društvu koje je i dalje konzervativnih shvatanja, nažalost, još uvijek je česta pojava da se roditelji odriču djece zbog njihove seksualne orijentacije, čak i putem malih oglasa”, kažu iz “Da se zna”. „Inicijativom #NeOdričemSe želimo da pošaljemo poruku svim roditeljima i porodicama da stanu uz kćerke, sestre, braću, sinove, unuke i da se ne plaše jer smo se mi dovoljno dugo plašili”, objašnjava Dragoslava Barzut iz ove organizacije.

Kako je sa ponosom došao i strah

Gordana kaže da je bila ponosna na kćerku koja se odvažila da sa njom razgovara. „U trenutku mi je djelovalo kao da šapuće, ali onda je podigla glas i rekla mi je.”

Ova majka kaže da nije bila šokirana. „Imala sam puno gej prijatelja i čula sam njihova iskustva. Koliko im je bilo teško da kažu roditeljima i koliko su bili pogođeni ako taj bitan razgovor nije prošao dobro. Zato sam željela najbolje za svoje dijete.”

Ipak, ono što Gordana jeste osjetila je – strah. Kaže da ju je strah, vjerovatno, pratio i ranije. „Kćerka mi uvijek kaže da nije imala nikakvih problema. Ali, kao roditelj se stalno plašim jer ima toliko nasilnika. Živimo u društvu u kom su mi sina napali jer je poprimio drugačiji naglasak u inostranstvu. Šta tek može da se dogodi LGBT osobi?”

„Roditeljska dužnost”

Gordana živi u malom gradu u Srbiji, a kaže da je bila oduševljena kada je čula za ovu kampanju. „Ponosna sam na moju djecu i željela sam da i drugi to znaju.”

Ona kaže da bi roditelji LGBT osoba koji ne prihvataju činjenicu da su im djeca gej, trebalo da se sjete da je „roditeljska dužnost da budu na strani djece”.

Gordana kaže da joj je drago što je njen oglas izašao u Večernjim novostima. „Mislim da mi je još draže što su to vidjeli čitaoci koji možda ne podržavaju moju odluku. Jer, lako je objasniti nekome kako se osjećate ko je već na vašoj strani. Teško je da to razumiju roditelji koji se ne slažu.”

Ako bilo ko od njih promijeni mišljenje, Gordana kaže da je to pobjeda kampanje.

#NeOdricemSe: Suze radosnice i suze tuge

Građani su pod haštagom #NeOdricemSe na društvenim mrežama pozdravili majke koje su objavile oglase.

Konzervativni list i liberalni oglas – da li idu zajedno, komentarisali su građani.

Neki korisnici prepričavali su lična iskustva i prisjećali se kako su njihovi roditelji reagovali kada su im djeca saopštila da su gej.

„Znam da se moja majka nikad ne bi na bilo koji način ovako ‘izblamirala’ i ponosno stala u moju odbranu”, napisala je jedna korisnica Twittera. „Umrla bih od sreće kad bi mi pružila bar stotinku podrške koje su ove žene pružile svojoj djeci.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!