Uspješno održan prvi Skopje Pride

30. 06. 2019

Izvor: Klix.ba, Radio Slobodna Evropa
Foto: Facebook / Skopje Pride

U Skoplju je jučer, 29. juna, uspješno održana prva povorka ponosa, tokom koje su ulicama glavnog grada Sjeverne Makedonije prošetali građani/ke ove zemlje, te učesnici iz Srbije, Bugarske, Grčke, Velike Britanije, ali i Bosne i Hercegovine. Povorka ponosa održana je bez incidenata, i uz policijsko obezbjeđenje.

U povorci su učestvovali i predstavnici vlasti, te domaćih i stranih vladinih i nevladinih organizacija, te predstavnici ambasada. Održavanje povorke su preko društvenih mreža podržali vlada i predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski. Premijer Zoran Zaev, iako je bio pozvan da predvodi povorku, nije prisustvovao događaju.

Šetnja je počela u Parku žena, preko puta makedonskog Sobranja, a završila se u Gradskom parku. Skopje Pride 2019 održan je pod motom “Mi smo ovdje”. Događaj je završen nastupom pop pjevačice Tamare Todevske koja je otpjevala pjesmu Pride s kojom učestovala na ovogodišnjem takmičenju Eurosong.

Poručeno je da je potrebno zaustaviti nasilje koje LGBTI osobe trpe zbog svoje seksualne orijentacije, i zatražena su jednaka prava za sve građane/ke. “Ponosno hodamo protiv diskriminacije, jezika mržnje i uvreda koje trpimo samo zato što nekoga volimo. U društvu u kojem nam govore da smo’ bolesni’ izlazimo na ulicu da tražimo prava. Budite vidljivi i izađite protiv onih koji kažu da trebate ostati zatvoreni među četiri zida”, rekao je LGBTI aktivista Slavco Dimitrov.

Istovremeno je pred centralnom pravoslavnom crkvom u Skoplju održan “kontraskup”, posvećen, kako je rečeno, pristalicama “tradicionalnih porodičnih vrijednosti”, na kojem su bili građani i predstavnici vjerskih zajednica.

Sjeverna Makedonija je pretposljednja zemlja u regiji Jugoistočne Evrope u kojoj nije održana povorka ponosa, a posljednja je Bosna i Hercegovina, u kojoj je prva povorka najavljena za 8. septembar u Saarajevu.

Više fotografija pogledajte na Facebook pageu Skopje Pride.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!