Merlinka u Tuzli: Iz godine u godinu

13. 03. 2019

Piše: Redakcija
Foto: Tuzlanski otvoreni centar

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka će se 15. i 16. marta po peti put održati u Tuzli, u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra. I ove godine, Merlinku u Tuzli je omogućio Grad Tuzla, želeći poslati poruku da je Tuzla grad za sve njezine građane/ke, a organizatori/ce su dobili/e i veliku pomoć od sestrinske organizacije – Sarajevskog otvorenog centra.

Kao i prošle godine, festival će trajati dva dana u prostorijama Ateljea “Ismet Mujezinović” koji je u sklopu JU „Centar za kulturu“ Tuzla. Prije samog svečanog otvaranja, 15. marta u 14 sati, Tuzlaci i Tuzlanke će imati priliku prisustvovati promociji prvog crnogorskog lezbijskog romana U svoja četiri zida, autorice Kristine Četković, uz moderaciju Selme Kešetović. Kristina Četković ovim romanom piše crnogorsku lezbijsku egzistenciju bez mistifikacije, a vjerujemo da istu dijeli i ostatak balkanskog miljea.

Festival će svečano biti otvoren u 19 sati slovenačkim filmom Odrastanje reditelja Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati dvije mame, partnerke, koje se bore da Slovenija prepozna njihov brak kao legitiman. Iako njihov život izgleda kao bilo čiji život sa malim djetetom u stanu, one imaju i dodatni izazov – stajati nasuprot protivnicima/cama istospolnih brakova u Sloveniji 2015. godine uoči referenduma. Poslije filma, bit će upriličen koktel.

Drugog dana, u 15 i 30 sati, diskusija “Feminizam za svako slovo LGBT” obilježit će Mjesec ženske historije i otvoriti prostor za razgovor o feminizmu koji emancipatorski, ali drugačije djeluje na svaki od seksualnih i i rodnih identiteta. Diskusiju će voditi Selma Mustačević, a za stolom će se naći Kristina Četković, Vladana Vasić, Amar Ćatović, Admir Adilović i druge/i.

Poslije diskusije, revija kratkih filmova Brak, Vafle, Sisak, Mathias, Obećanje i Uspomena iz vode provest će nas kroz razna iskustva, ali svako od njih govori o ljubavi, pravu na izbor da budemo slobodni/e, srećni/e, zaljubljeni/e, prihvaćeni/e.

Filmom Ja, životinja, koji starta u 19 sati, svečano se zatvara festival, a nakon toga slijedi veliki party u Jazz caffeu Tuzla sa Nevistama iza pulta.

Tim Tuzlanskog otvorenog centra je sretan što uspijeva napraviti tradicionalan festival koji promovira prava LGBTI osoba, priča njihove priče kroz umjetnost, otvara javni prostor za sve njihove egzistencije, i iskreno se nada da će i ove godine, kao i prošle, doći dosta ljudi iz LGBTIQ zajednice, kao i onih koji/e žele da znaju više o svojim LGBTIQ sugrađanima/kama i pomognu im u njihovoj borbi.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!