Kanada, Portugal i Švedska proglašene omiljenim LGBT turističkim destinacijama

12. 03. 2019

Izvor: Voxfeminae

Prema novom indeksu gay vodiča Spartacus, najprivlačnije putničke destinacije za LGBT populaciju su Kanada, Portugal i Švedska.

Ove tri zemlje zauzele su ravnopravni položaj na prvom mjestu, dok čak 13 europskih zemalja prema istom indeksu dijeli četvrto mjesto.

Rangirano je 197 zemalja prema 14 kriterija, uključujući antidiskriminacijske zakone, sklapanje braka i životnog partnerstva, zakone o posvajanju te prava transrodnih osoba.

Hrvatska se pozicionirala na 47. mjesto, koje dijeli s još devet zemalja: Bermudski otoci, Bosna i Hercegovina, Čile, Kostarika, Kuba, Makao, SAD, Sejšeli i Tajland.

SAD pada na ljestvici: dok je 2017. godine bio na 34. mjestu, prošle je godine Spartacus kao glavni čimbenik pomicanja na 39. mjesto naveo “pokušaje predsjednika Trumpa da ograniči prava transrodnih osoba u vojsci”.

Portugalski uspon na prvo mjesto predstavlja drastični skok u usporedbi s prošlogodišnjom situacijom kada se zemlja nalazila na 27. mjestu na indeksu. Portugal, Kanada i Švedska su ove godine dobili najviše ocjene zbog svojih antidiskriminacijskih zakona.

Najmanje prijateljska LGBT klima nalazi se u Čečeniji, koja zauzima posljednje mjesto, a ujedno je bila uključena u “državno organizirane progone i ubojstva homoseksualaca”. Na samo dno ljestvice dospjele su i Somalija, Saudijska Arabija, Iran i Jemen. Svih pet država dobilo je negativne ocjene zbog ubojstava i smrtnih kazne za pripadnike_ce LGBT zajednice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!