Najqueer parlament na svijetu: U Novom Zelandu jedan od 10 zastupnika_ca je LGBTIQ

Nakon pobjede premijerke Jacinde Arden u subotu (18. oktobra), u državnom parlamentu Novog Zelanda od 120 mjesta, njih 12 zauzet će otvoreno LGBTIQ osobe.
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern na Auckland prajdu 2018. godine, izvor: Fiona Goodall/Getty Images

To znači da će Novi Zeland imati najveći udio LGBTIQ zastupnika_ca na svijetu. Velika Britanija do sada je imala najveći broj otvoreno queer zastupnika_ca – 45 na 650 mjesta, ali to je samo 7 posto zastupljenosti.

“Brojevi su važni”, rekla je zastupnica Laburista Louisa Wall koja se identificira kao lezbejka za AAP prije izbora. “Imamo kritičnu masu s velikom vidljivošću i smatramo se sposobnima. Ako na kraju budemo najbrojniji LGBTIQ parlament na svijetu, to bi bilo jednostavno sjajno.”

Uz Wall, queer zastupnici novozelandske laburističke stranke su Grant Robertson, Meka Whaitiri, Tamati Coffey, Kiri Allan, Ayesha Verrall, Glen Bennett i Shanan Halbert.

Iako je premijerka Ardern osvojila dovoljno mjesta za formiranje jednostranačke vlade, očekuje se da koalira sa Zelenima koji slave izbor otvoreno LGBTIQ zastupnika_ca Jana Logiea, Chloe Swarbrick, Elizabeth Kerekere i Ricarda Menendeza Marcha.

Zastupljenost LGBTIQ osoba u novom parlamentu bit će proporcionalna njihovoj zastupljenosti u općoj populaciji prema podacima Kinsey izvještaja.

Paul Spoonley, profesor na Fakultetu za humanističke i društvene znanosti Sveučilišta Massey u Palmerston Northu, rekao je za The Independent da novi parlament predstavlja važnu generacijsku promjenu.

“Određeni broj dugogodišnjih zastupnika – starijih, bijelih, muških – otišao je, ali zamijenio ih je mnogo raznolikiji novi sastav – Maori, druge nacionalnosti i LGBTIQ zajednica”, rekao je.

“Polovina poslaničkog kluba su žene. Laburistička stranka i Zeleni predstavljaju savremeno lice Novog Zelanda u parlamentu. ”

Izvor: Pink News

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!