Najvažniji LGBT događaji u 2013.

01. 01. 2014

i-am-chelsea-manning-i-am-femaleKrajem svake godine svode se računi i pišu liste najrazličitijih vrsta. Mi smo vam odlučili predstaviti deset najvažnijih događaja za LGBT zajednicu, osvrnuvši se na događanja u cijelom svijetu, ali i u našem regionu.

1. Bojkot Barilla paste

Nakon izjave Guida Barille, CEO Barilla paste, poznatog talijanskog proizvođača tjestenine, da LGBT osobe slobodno mogu jesti nečije druge tjestenine, i da nikada ne bi napravio reklamu sa istospolnom porodicom, uslijedio je niz kampanja na društvenim mrežama i peticija koje bojkotuju Barilla tjesteninu. Nakon toga Guido Barilla se ispričao zbog svoje izjave na oficijelnom stranici Barille i sastao sa predstavnicima_ama LGBT zajednice. Cijela priča izrodila je i “reklamu” za gej barilla tjesteninu.

2. Orange is the new black i veća prisutnost LGBT likova na malim ekranima

Osim Orange is the new black, koja je nakon L-word, prva serija čije su glavne protagonistice lezbejke, i koja je po prvi put stavila trans glumicu nebijeljkinju u jednu od glavnih uloga na mainstream televiziji, tu su i serije The Fosters, Orphan black, Ray Donovan i druge.

3. Outovanje Chelsea Manning

Chelsea, koja je osuđena na 35 godina vojnog zatvora zbog odavanja povjerljivih podataka WikiLeaksu, nakon suđenja je izjavila da prolazi kroz tranziciju, i da ostavlja svoje staro ime Bradley za sobom, i da želi da joj se obraća u ženskom rodu i imenom Chelsea.

4. Izjava pape Franje

Papa Franjo je nakon posjete Brazilu, izjavio Tko sam ja da im sudim, aludirajući na pripadnike_ce LGBT populacije. Njegova izjava je veliki zaokret u politici Vatikana, budući da je njegov prethodnik Papa Benedikt XVI. zabranio gej svećenicima da obavljaju službu.

5. DOMA i PROP 8

26. 6. Vrhovni sud SAD-a donio je dvije historijske odluke, koje će uticati na postizanje bračne jednakosti u ovoj državi. Prva odluka odnosila se na proglašavanje neustavnim zakona iz 1996. godine, poznatog pod skraćenicom DOMA (Defense of marriage act) koji je onemogućavao istospolnim parovima koji su zakonski vjenčani u svojim državama određene beneficije na federalnom nivou koje su uživali heteroseksualni bračni parovi.

Druga odluka odnosila se na Prijedlog 8, zabranu istospolnih brakova koju su 2008. godine na referendumu izglasili građani_ke Kalifornije, a koju je 2010. godine neustavnom proglasio Savezni sud u San Francisku. Odluka Vrhovnog suda je bila da odbije odlučiti o odluci Saveznog suda, jer pristalice zabrane, nemaju pravni osnov za žalbu.

6. Legalizacija braka u određenim državama

Države koje su u 2013. godini legalizirale gej brakove su: SAD (Maryland, Rhode Island, Delaware, Minessota, Kalifornija, Havaji, Illinois, New Mexico, Utah), Brazil, Francuska, Novi Zeland, Urugvaj i Engleska & Wales.

7. Protesti protiv anti gej zakona u Rusiji

Anti-gej zakoni u Rusiji su naišli na oštru osudu diljem svijeta, od predstavnika i stanovnika_ca zemalja, kao što su Nizozemska i Island, do reagovanja predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je kao predstavnicu SAD-a na Zimskim olimpijskim igrama u Sochiju, imenovao gej sportašicu Billy Jean. Osim toga svoju podršku su dale i zvijezde iz showbusinessa, kao što su: Madonna, Lady Gaga, Tilda Swinton i Wentworth Miller, koji se javno outovao kao vid podrške gej populaciji u Rusiji. Podrška anti gej zakonima u Rusiji se odvijala i putem internet memova – slikama gej Putina.

8. Referendum u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se održao referendum o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice muškarca i žene, koji je inicirala građanska udruga “U ime obitelji”. Premda se veliki broj javnih ličnosti, od političara, uključujući čak i bivšu HDZ-eovu premijerku Jadranku Kosor, do osoba iz svijeta umjetnosti i medija, protivio referendumskom pitanju, rezultati referenduma su bili 65, 87 posto za. Tek u dvije županije većina birača je bila protiv, a to su Istarska i primorsko goranska županija. Hrvatska je tako otišla korak nazad u borbi za LGBT prava, nakon 12. uspješno održanih pride šetnji i Zakona o partnerstvu u proceduri.

9. Prva crnogorska Parada ponosa

Održana 20. oktobra u Podgorici, bila je nakon neuspješnog pokušaja u 2011. godini prva istorijska parada u ovoj državi, stavljajući time Crnu Goru, na listu zemalja iz regiona: Hrvatska, Srbija, Slovenija, koje su održale šetnje ponosa.

10. Dodjela nagrada za medijsko izvještavanje o LGBT temama u BIH

Dodjela nagrada za kontinuirano, profesionalno i etičko izvještavanje novinara, novinarki i medija o LGBT temama u 2013. godini koja se održala 12. decembra, u Art kinu Kriterion. Radio Sarajevo je dobio nagradu za medij koji je u 2013. godini kontinuirano izvještavao o LGBT temama, Dženana Karup Druško, urednica DANA, je dobila nagradu kao urednica magazina, zbog jasne uređivačke politike kada je u pitanju pisanje o pitanjima vezanim za LGBT osobe i Federalna televizija, kao TV kuća koja je nastojala da LGBT teme uvede u javni prostor.

Piše Jadranka Ćuzulan

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!