Hrvatska: Sklapanje istospolnih partnerstava pred matičarem

02. 08. 2013

gayIstospolni parovi u Hrvatskoj moći će svoja partnerstva registrirati kod matičara, iako se njihova zajednica neće zvati brak nego životno partnerstvo. Na nacrtu Zakona o životnom partnerstvu, radna skupina radi već mjesecima, a ministar uprave Arsen Bauk, izjavio je za Jutarnji list, da će do septembra prijedlog biti upućen u javnu raspravu, a do kraja godine na prvo čitanje u Saboru.

On je izjavio: Što se Vlade tiče, okviri već postoje i javno su izneseni. Životna zajednica istospolnih partnera neće se zvati brak i oni neće imati pravo na posvojenje. A na svim ostalim razlikama u odnosu na heteroseksualne parove nećemo inzistirati.

Premda istospolni parovi neće imati pravo na posvajanje, razmatraju se prava koja bi životni partner_ica mogao_la imati spram djeteta svog partnera_ice – kada bi novi Zakon istospolnim parovima dao mogućnost posvojenja partnerovog djeteta, posvajali_e bi ga pod istim uvjetima koji vrijede za očuhe i maćehe. Mogli_e bi posvojiti dijete ako je drugi biološki roditelj nepoznat, ako mu je oduzeta roditeljska skrb ili je preminuo_la. Tako bi djeca iz istospolnih zajednica mogla ostvariti svoja prava u slučaju da se istospolni roditelji rastanu (dijete bi dobilo pravo na viđanje tog roditelja i na alimentaciju) ili da majka umre. Još uvijek nije poznato hoće li žene u istospolnim zajednicama dobiti pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, što im je sada izričito zabranjeno.

Zakon o životnom partnerstvu trebao bi također olakšati svakodnevni život istospolnih parova i osigurati materijalna prava (zdravstveno osiguranje preko partnera_ice, odlučivanje o načinu liječenja partnera_ice koji_a ne može odlučivati o sebi, prijave porezne olakšice na nezaposlenog partnera_icu itd.), koja politički ne bi trebala biti sporna, i za izglasavanje kojih se očekuje podrška i HDZ-a.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!