Nasilje u vezi – mučna tajna LGBT zajednice

16. 08. 2015

tugaNasilje u vezi i obitelji ostaje “nevidljivi” problem LGBT zajednice s brojnim žrtvama koje zbog srama ne prijavljuju takve slučajeve, a ne traže ni potrebnu podršku, pokazali su rezultati jednog istraživanja iz Australije.

Usprkos tome što trećina osoba u istospolnim vezama trpi nasilje, ne postoji svjesnost o problemu niti spremnost za njegovo rješavanje, kažu autorice izvješća.

“Mislim kako je često teže prepoznati nasilje u vezi ili obitelji sa stajališta same žrtve ili čak nasilnika, jer kad govorimo o tom problemu većinom to vežemo isključivo za heteroseksualne parove ili obitelji u kojima su svi članovi heteroseksualni. To je problem koji nije prepoznat unutar same zajednice, a s tim je povezana i visoka razina srama”, kaže Philomena Horsley iz organizacije Gay and Lesbian Health Victoria.

Nasilnici zastrašuju homo i transfobijom u društvu

Anna Brown dodaje kako su u LGBT vezama prisutne “vrlo specifične okolnosti” poput prijetnji autanja partnera/ice njihovim obiteljima ili kolegama na radnom mjestu, čime se postiže svojevrsna kontrola žrtve, prenosi Pink News.

“Tu su i prijetnje kako će osoba izgubiti skrbništvo nad djetetom, pa se nasilnik/ca koristi homo i transfobijom kao sredstvom kontrole, prijeteći partneru/ci kako se ne može obratiti policiji ili sudskim službama govoreći kako je sustav homofoban i/ili transfoban”, dodaje.

Nasilnici govore žrtvama i kako “zaslužuju” nasilje jer su LGBT uz zastrašivanje kako će razotkriti da je osoba HIV pozitivna ili da će joj uskratiti liječenje. Dr. Horsley kaže i kako su trans* osobe najrizičnija skupina, koja trpi više nasilja nego li gej muškarci i lezbijke. Dodaje kako je LGBT osobama, koje su izvan veze doživjele nasilje i bile izložene predrasudama i diskriminaciji puno teže identificirati nasilje u vezama.

“Znamo kako je među LGBTI osobama sveukupno viša stopa depresije, tjeskobe i mentalnih bolesti, a u kombinaciji s društvenom izolacijom nasilje postaje tek dio tih različitih iskustava”, kaže dr. Horsley.

Nedavno istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je uznemirujuće visoku stopu depresije, niskog samopoštovanja i sklonosti samoubojstvu kod gej muškaraca. Rezultati istraživanja su pokazali kako je njih 24 posto pokušalo samoubojstvo, dok je njih 54 posto o tome razmišljalo. Njih 70 posto je izjavilo kako im je nisko samopoštovanje glavni razlog depresije i razmišljanja o samoubojstvu, 56 posto je kao razlog navelo probleme u vezi, 53 posto društvenu izolaciju, a njih 49 posto je kao razlog navelo to što se ne osjećaju privlačno.

Izvor: CroL.hr
Foto: Wikimedia Commons

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!