Otvoren 21. Sarajevo Film Festival!

15. 08. 2015

rc2015aFoto: SFF.ba, Božo Vrećo Facebook page

U Sarajevu je sinoć, u petak, 14. augusta, svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren 21. Sarajevo Film Festival. Početak festivala označila je projekcija filma Druga majka u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu HT Eronet.

Po običaju, crvenim tepihomt prošetali/e su brojni/e gosti i gošće festivala, te javne i kulturne ličnosti iz BiH i regiona. Među bezbrojnim toaletama koje su gošće festivala odlučile pokazati na crvenom tepihu, ipak je jedna osoba ukrala svu pažnju, a u pitanju je bio mladi interpretator sevdaha – Božo Vrećo. Pojavljujući se na crvenom tepihu u vlastitoj kreaciji, zanimljivoj haljini koja se sastojala od fluorescentno žute suknje i futurističkog crnog topa, te visokim petama, Božo je zasjenio svoju konkurenciju i bio zvijezda crvenog tepiha, pozirajući fotografima i slikajući selfieje sa posjetiteljima/icama. Na upit portala Klix.ba odakle mu hrabrost da se pojavi u haljini u prilično konzervativnoj sredini, Vrećo je odgovorio da ne razmišlja o tome. “Onog trenutka kad bih počeo razmišljati o tome, vjerovatno bih bio slab i nejak, a hrabrost se dobija samo odlukom da budeš ono sto jesi”, kazao je Vrećo za Klix.ba. Na SFF-u Vrećo će predstaviti tri filma za koje je radio muziku.

11904712_887092164660628_172868931084483437_n

Prije nekoliko dana, šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey, istakla je prilikom predstavljanja programa Vijeća Evrope tokom SFF-a da se uloga SFF-a ne svodi se samo na razmišljanje o filmskim zvijezdama i poznatim ličnostima, jer SFF ima dublji značaj u izgradnji bolje regije, ali i Evrope, u kojoj će se građani upoznavati, družiti i komunicirati. Ove godine će se Vijeće Evrope na SFF-u baviti suočavanjem s vlastitim predrasudama. To je, kako je Hennessey rekla, pitanje kojim se kinematografija inače bavi, jer je to način da se razmijene priče iz različitih uglova gledanja.

Ona je najavila da će u sklopu programa “Open Air”, prije svake projekcije filmova biti prikazivani kratki video spotovi koji će govoriti o ljudskim pravima i pravima marginaliziranih grupa, kao što je, naprimjer, LGBT zajednica. Još jedna aktivnost koja je u tom smislu važna je “Living Library”, odnosno “Živuća biblioteka”, u kojoj će umjesto knjiga biti prisutni pripadnici neke ranjive skupine ili skupine o kojoj imamo predrasude, kao što su članovi LGBT zajednice, emigranti ili osobe s invaliditetima, a s kojima će posjetioci imati priliku da razgovaraju i savladaju vlastite predrasude.

Dvadesetprvo izdanje Sarajevo Film Festivala u narednim danima donosi veliki broj filmova i pratećih programa. U okviru Takmičarskog programa za igrani film ove godine će biti prikazano 10 filmova i to dvije svjetske premijere, jedna internacionalna i sedam regionalnih premijera, u utrci za Srce Sarajeva 2015.

Portal LGBT.ba napravio je selekciju LGBT filmova koje možete pogledati na ovogodišnjem festivalu. Ove godine je nešto manje filmova, nego što je to bio slučaj na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu, kada su se četiri filma našla u takmičarskom programu. Međutim, gledatelji/ce će moći pogledati pet kratkih filmova koji kroz različite priče govore o životima i problemima LGBT osoba i dva dugometražna u kojima se prožimaju LGBT likovi. Pogledajte koji su to filmovi!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!