Netflix za toplo gej ljeto

29. 07. 2018

Izvor: XXZ Magazin
Foto: rutherfordsource.com

Postoje tri aspekta u historiji gej filmske produkcije: nevidljivi, zatvoreni i otvoreni. Prve dvije kategorije su najčešće povezane sa mainstream (čitaj ”holivudskom”) produkcijom, dok se ova posljednja uglavnom vezuje za dokumentarnu, nezavisnu i avangardnu produkciju. Iako možda nikad nećemo znati ko su oni bili i kakav je tačno bio njihov doprinos, možemo slobodno reći da je na hiljade homoseksualaca učestvovalo u snimanju svih vrsta filmova tokom svih ovih godina. Ovi ljudi čine ”nevidljivu” historiju gej filmske produkcije. Najdalje što možemo otići u pokušaju da proniknemo u ovu nevidljivu, nezabilježenu historiju je kada imamo ”čudan osjećaj” tokom neke scene, pa pomislimo: “Ovo je sigurno radio neki queer umjetnik”. Sve veći dio ove nevidljive historije izlazi na vidjelo zauzimajući mjesto u okviru historije produkcije zatvorenog gej filma, zbog činjenice da se pojedinci javno deklarišu kao homoseksualci, odnosno autuju.

Ljetni odmori su, pored kupanja i beskrajnih izležavanja, osmišljeni i tako da pružaju prostora da se uhvati korak sa filmskim sadržajima koji su već neko vrijeme na listama za gledanje. Pored ostalih, tu su i Netflix filmovi sa LGBTIQ tematikom, a koji su vrijedni utrošenog vremena.

Duck Butter

Ovaj film spada u kategoriju eksperimentalne drame sa elementima komedije, a prati dvije žene koje, obeshrabrene stanjem na savremenoj romantičnoj sceni, odluče zajedno provesti 24 sata, kako bi uz pomoć seksa stvorile novu vrstu intimnosti.

Esteros

Najbolji drugovi iz djetinjstva, Matias i Jeronimo, ponovo se sreću nakon što su bili razdvojeni godinama, što je prilika da se pozabave osjećanjima koja su gajili jedan prema drugom, te ih potiskivali iz straha od razotkrivanja. Tu na scenu stupa homofobija, kako spoljašnja, tako i internalizovana, a koja prijeti da ponovo naruši njihov odnos.

God's Own Country

Iako bi se o nekim komponentama ovog filma mogli pisati i radovi za sebe, ostaje da se kaže da je film zaista u svojoj cjelini ponio veliki potencijal nešto drugačijih, a opet, nekako viđenih priča. Možda je upravo i način kombinovanja i komponovanja istih najveće bogatstvo ovog filma, odnosno, to je perspektiva koja svakako teži da balansira, donekle i humanizira, pa i ogoli život LGBTIQA osoba, te ih na taj način prikaže kao osobe sa načelno jednakim startnim pozicijama.

I Am Happiness On Earth

Kao i u slučaju Duck Buttera, i ovdje se radi o eksperimentalnom filmu, koji, iako nije dobro prošao kod kritičara, predstavlja donekle zanimljivu tema za sve ljubitelje umjetnosti, te kvazi umjetničkih tema. Film prati filmskog reditelja čija opsesija jednim muškim plesačem prijeti da ugrozi njegovu višegodišnju vezu, što je pomalo banalna tema, koju presijecaju neobični kadrovi koje gledalac često i ne očekuje.

Kiss Me

Iako se ovaj film bavi temom koja je toliko iscrpljena da je postala i pomalo dosadna, a koja prati ljubavni trougao u okviru kojeg je neophodno da se donesu odluke koje bi odnos vratile u monogamne okvire, ipak nudi svježe uvide u romantične odnose, te probleme modernih ljubavnika.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!