Nicole i Daniela vjenčale se u prvim minutama nakon ozakonjenja bračne jednakosti u Austriji

03. 01. 2019

Izvor: Crol.hr
Foto: Screenshot / ORF

U Austriji je 1. januara 2019. godine stupio na snagu zakon koji istospolnim parovima omogućava bračnu jednakost, a prve su ga iskoristile 37-godišnjakinje Nicole Kopaunik i Daniela Paier koje su se vjenčale pet minuta poslije ponoći u gradiću na jugu Austrije, Veldenu.

Nicole i Daniela zaručene su četiri godine, ali nisu htjele sklopiti civilno partnerstvo koje je u Austriji moguće od 2010. godine, već su se odlučile za brak, a nosit će obiteljsko prezime Kopaunik.

Za Orf, kojem su omogućile snimanje ceremonije vjenčanja, izjavile su da su presretne i da im je drago što sada svako u Austriji može slobodno odlučiti želi li stupiti u brak ili sklopiti civilno partnerstvo koje je i dalje na snazi. “Mi smo se odlučile za brak i sretne smo s tom odlukom”, rekla je Nicole Kopaunik.

Premda su Nicole i Daniela prvi par koji se vjenčao nakon stupanja zakona na snagu, zapravo su druge u Austriji. Naime, bračna jednakost izravna je posljedica odluke Ustavnog suda koji je u decembru 2017. godine donio odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i naložio njegovo ukidanje do kraja 2018. godine.

Pet parova koji su predali tu ustavnu tužbu dobili su posebnu dozvolu da se vjenčaju ranije, a jedan od tih parova bile su dvije žene koje su sklopile brak u oktobru prošle godine u Beču.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!