U Srbiji stupio na snagu Zakon o matičnim knjigama koji omogućava promjenu spola u dokumentima

04. 01. 2019

Izvor i foto: GayEcho

Radna grupa Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva zdravlja Republike Srbije donijela je Pravilnik o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni spola. Ovaj pravilnik reguliše sporno pitanje određivanja trenutka “promjene spola” iz člana 45b Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, odnosno to koja je dokumentacija nekoj osobi potrebna kako bi zakonski promijenila oznaku spola u ličnim dokumentima. Pravilnik je stupio na snagu 1. januara 2019. godine.

Uprkos argumentovanim stavovima Gayten-LGBT i vodećih međunarodnih organizacija u ovom polju, koji ukazuju na neophodnost depatologiziranja trans identiteta i odustajanja od medicinskog uslovljavanja, ovim pravilnikom predviđeno je da osoba mora imati medicinsku dokumentaciju koja podrazumijeva nalaz psihijatra nakon jednogodišnjeg praćenja, kao i nalaz endokrinologa nakon sprovedene hormonske terapije.

Gayten-LGBT pozdravlja odluku kojom operacije genitalija više neće predstavljati neophodan uslov za promjenu ličnih dokumenata, ali ističe da ovakvo rješenje i dalje patologizira i diskriminira brojne trans osobe koje ne žele ili nisu u mogućnosti da se podvrgnu hormonskoj terapiji iz različitih razloga, uključujući i rizike od negativnog utjecaja na njihovo zdravstveno stanje. Također, ovim potezom se “na čekanje” stavljaju i životi i onih trans osoba koje pristaju na ova dva koraka, dok ne završe procedure psihijatrijske procjene i hormonskog tretmana, što znači da u tom periodu neće imati odgovarajuća lična dokumenta koja odgovaraju njihovom rodnom identitetu i opisu, pa neće moći bez smetnji da se školuju, traže posao, studiraju, putuju van granica zemlje…

Gayten-LGBT izražava žaljenje zbog izostanka razumijevanja nadležnih institucija za živote trans osoba u trenutku kada vlade različitih država širom svijeta uvode i implementiraju potpunu depatologizaciju trans identiteta, a procese dobijanja odgovarajućih dokumenata ubrzavaju i pojednostavljuju. Nadaju se da će se stav srbijanskih institucija ubrzo promijeniti i uskladiti s evropskim i svjetskim standardima u polju legislative u vezi s ljudskim pravima trans osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!