Nova predsjednica Čilea podržava legalizaciju istospolnih brakova

15. 03. 2014
Michelle Bachelet, nova predsjednica Čilea (Foto: Martin Bernetti, AFP/Getty Images)
Michelle Bachelet, nova predsjednica Čilea
(Foto: Martin Bernetti, AFP/Getty Images)

Zagovornica jednakopravnosti LGBT osoba, nova predsjednica Čilea, Michelle Bachelet, preuzela je dužnost 11. marta i želi u Čileu legalizirati LGBT brakove, piše 429 Magazine.

Bachelet se kandidirala kao članica Socijalističke stranke, te je podržavala prava na brak istospolnih osoba, kao i prava transrodnih osoba. Na izborima, tokom kojih joj je suparnica bila konzervativka Evelyn Matthei, Bachelet je osvojila 62% glasova, te još jednom osvojila predsjednički mandat (prethodno je bila predsjednica od 2006. do 2010. godine).

Tokom predizborne kampanje koja se odvijala prošle godine, Bachelet je objavila podršku legalizaciji istospolnih brakova, te najavila i zakon koji će dozvoliti transrodnim građanima i građankama da promijene ime i spol na svim identifikacijskim dokumentima bez medicinskog tretmana i čak psihijatrijske procjene. Bachelet se također zalaže za oštrije zakone protiv zločina iz mržnje i diskriminacije u kontekstu LGBT zajednice.

Kako piše Gay Star News, u intervjuu iz 2013. godine je rekla: “Vjerujem da moramo učiniti istospolne brakove stvarnošću.”

Međutim, Movilh, vodeća čileanska grupa za prava seksualnih manjina, također je za Gay Star News izjavila da je Bachelet sve to već rekla – i nije ispunila. “Bachelet nije imala hrabrosti da tokom svog prvog mandata ispuni četiri obećanja koja su se ticala prava seksualnih manjina: antidiskriminacijski zakon, zakon o civilnim partnerstvima, zakon protiv homofobnog zlostavljanja i modifikacije u sistemu obrazovanja kako bi isti uključio teme seksualnog diverziteta. Zašto bismo joj vjerovali sada nakon što je u prošlosti propustila iskoristiti prilike za ove promjene?”

Dodatno tome, koalicija Michelle Bachelet uspjela je osvojiti tek malu većinu u oba doma, i za neke od njenih reformi će biti potrebna velika podrška kako bi prošle u čileanskom parlamentu.

Ipak, sa zagovornicom istospolnih brakova kao predsjednicom, Čile bi se mogao pridružiti Argentini, Urugvaju i Brazilu, te postati četvrta zemlja Južne Amerike koja bi legalizirala istospolne brakove.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!